.td_uid_42_5c9740307a127_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c9740307a127_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Intel официално публикува документацията на графичните

...
.td_uid_42_5c9740307a127_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c9740307a127_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Intel официално публикува документацията на графичните
Коментари Харесай

Архитектурата Intel Gen11 GPU и видеокартата на Intel

.td_uid_42_5c9740307a127_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c9740307a127_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Intel публично разгласява документите на графичните процесори Gen11 , дружно с информацията, с какво новите GPU ще се разграничават от предходното потомство. Очаква се архитектурата Intel Gen11 да стане основата на бъдещата архитектура Xe за видеокарти, като описаните в този документ технологии могат да се преглеждат като прелиминарен обзор на някои от функционалностите, които ще бъдат осъществени в тези графични карти.

Да си напомним, че Intel организира лично мероприятие в границите на протичащата тези дни конференция GDC 2019 за разработчиците на компютърни игри. По време на събитието процесорният колос показа няколко концептуални изображения на своята графична карта, която би трябвало да излезе на пазара идната година. Никакви механически характерности не бяха обявени, само че се вижда какъв ще бъде дизайнът на будещите видеокарти на Intel.

Дизайнът на графичните карти на процесорният колос мощно припомня на флаш диска Intel Optane 905P. Бъдещата видеокарта има един вентилатор от турбинен вид, като в корпуса на персоналния компютър е належащо пространството на два разширителни слота. Виждат се четири отверстия за видеоизходите.
.td_uid_41_5c97403079e8f_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c97403079e8f_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}  Архитектурата на процесора Intel Core, системата върху чипа (SoC) и кръговата система на вътрешните връзки
В исторически проект, графичните ядра на Intel за десктоп компютрите, са по-слаби от тези на AMD. Но Intel имаше доста предимство за сметка на по-мощния централен процесор спрямо AMD, която използваше ядра с усъвършенствани версии на архитектурата AMD Bulldozer.

Но в този момент обстановката се промени. Чиповете Ryzen имат доста по-ефективни процесорни ядра, а и мобилните процесори AMD Ryzen сполучливо се конкурират с чиповете на Intel. Ето за какво, процесорният колос трябваше да предприеме нещо, в това число и да реши казуса с продуктивността на GPU.
  Детайлната блок скица на Gen11
От техническата документи е комплицирано да се реши каква тъкмо е продуктивността на Gen11. Но някои специалисти смятат, че Intel ще може доста по-успешно да се конкурира с AMD.

В новата Intel GT2 архитектура се употребяват 64 блока за осъществяване на команди (EU, execution unit), спрямо 24-те блока в процесорите SkyLake. Това е доста увеличение на ресурсите в чипа и би трябвало осезателно да усили общата продуктивност спрямо предходното потомство процесори. Таблицата по-долу демонстрира техническите характерности на интегрираната графика в Gen9 и Gen11.
 Ключовите характерности на Gen9 и Gen11
Анализът на тези характерности демонстрира, че продуктивността на изчисленията в Gen11 ще нарасне с 2,67 пъти, с толкоз ще се усили и пропускателната дарба за текстурите (texture sampling). Пропускателната дарба на блоковете за растерни интервенции (ROP) е удвоена, както и броя high-Z проби за един такт.

Кешът от трето равнище е повишен четири пъти, а пропускателната дарба на графичното ядро при запис, е удвоена до 64 байта на такт. Пропускателната дарба на паметта при потребление на DDR4 би трябвало да остане същата, само че поддръжката на LPDDR4 теоретично позволява по-високи тактови честоти.

Кешът от последно равнище се употребява взаимно от CPU и GPU, с цел да се понижи трафика с преместването на данните. Блоковете на видео декодера са усъвършенствани за понижаване на битрейта. Те дават опция за едновременното декодиране на няколко 4K и 8K потока. Добавена е поддръжката на адаптивна синхронизация и е усъвършенствано декодирането на HD видеото.

Графичното ядро към този момент има обща местна памет, която не блокира достъпа до L3 кеша при четене. Intel твърди, че по този метод усилва успеваемостта на локалните и световни „атомарни операции“.
 Йерархия на паметта на равнище система върху чипа и оптималната теоретична пропускателна дарба
Intel декларира, че в Gen11 доста е увеличена общата пропускателна дарба на паметта.

В документите са разказани две нови технологии, осъществени в Gen11 графичното ядро:
Грубо помрачаване на пикселите (Coarse Pixel Shading, CPS ) – понижава натоварването на графичния процесорЗасенчване по позиции (Position Only SHading, POSH )
Грубото помрачаване на пикселите понижава натоварването на графичния процесор посредством понижаване броя на цветните полигони, употребявани за рендиране на изображението. Скрийншотът демонстрира, че CPS на процедура не оказва въздействие на качеството на рендирането.
 Кадър от играта Citadel 1 с резолюция 2560×1440 пиксела (отляво pixel rate 1×1, а отдясно – 2×2). Въпреки че грубото помрачаване на пикселите понижава броя на извикванията на шейдърите, на екран с висока компактност на пикселите на процедура няма забележима разлика. За съпоставяне е показано и мащабирането на изображението без потребление на изглаждане при разграничителна дарба 1280х720 пиксела
Намаляването на броя обръщения към пикселния шейдър икономисва сила и покачва продуктивността – т.е. честотата на фрагментите, с 20-40%.
 В това изображение, обектите в червени рамки са разпознати като задоволително отдалечени от камерата, като по този метод те нямат огромно значение за общото качество на картината. Това значи, че тяхната подробност може да бъде понижена, а фреймрейтът повишен, без това да оказва въздействие на качеството на изображението
В документите се споделя още, че конвейерът POSH започва позиционния шейдър редом с главното приложение, за доста по-бързото генериране на крайния резултат. Това е част от системата за рендиране по позицията на тайловете (Position Only Tile-Based Rendering, PTBR).

Като цяло, Gen11 ще бъде доста възобновяване на процесорите на Intel. Първите две генерации чипове AMD Ryzen Mobile сполучливо конкурираха слабата графика на SkyLake процесорите. Третото потомство Ryzen Mobile APU, без значение по кое време ще излезе, ще би трябвало да се конкурира със доста по-мощните нови чипове на Intel – твърди изданието ExtremeTech.
.td_uid_43_5c9740307a34b_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5c9740307a34b_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР