.td_uid_42_5c8cd2f6ab888_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8cd2f6ab888_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Допълнителният хардуер, за който потребителите не

...
.td_uid_42_5c8cd2f6ab888_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8cd2f6ab888_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Допълнителният хардуер, за който потребителите не
Коментари Харесай

Игри в облаците: защо всъщност Nvidia закупува Mellanox Technologies

.td_uid_42_5c8cd2f6ab888_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8cd2f6ab888_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Допълнителният хардуер, за който потребителите не се замислят постоянно, са мрежовите карти, хъбове и рутери, които са основата на бизнеса на Mellanox. Но за какво производителите на чипове са готово да заплатят милиарди за тази компания?

Вече разбрахме, че Nvidia закупува израелския производител на мрежово съоръжение Mellanox Technologies. Сделката е за $6,9 милиарда – върха сума в историята на тази американска компания.

Nvidia е печеливша компания и категоричен водач на пазара за графични процесори (GPU). Делът на най-близкия съперник – AMD на този пазар не е доста огромен, и през 2018 година понижа още повече. Но през месец октомври 2018 година цената на акциите на Nvidia внезапно падна. Причината бе мощно намалелите продажби на видеокарти, тъй като криптовалутната тресчица отмина. А новите видеокарти на компанията не съумяха да проявят най-хубавите си качества в игрите, както се очакваше предходната година. Ето за какво се постанова компанията да търси нови пазари. Възможно е мрежовото съоръжение на Mellanox да помогне на известния производител на графични чипове да преодолее зародилите затруднения на геймърския пазар и да разкрие нови посоки за бизнеса.
.td_uid_41_5c8cd2f6ab365_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c8cd2f6ab365_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0} Потенциалните компликации на Nvidia
Към сегашен ден Nvidia мощно зависи от продажбите на видеокарти. През 2017-2018 години скъпите графични чипове се купуваха най-вече от геймърите с лични компютри и от хората, които се занимаваха с рандеман на криптовалута.

Статистиките демонстрират, че гейм пазарът пораства доста бързо и към 2021 година ще доближи $180 милиарда. Лошата вест за Nvidia в тази обстановка е, че този пазар като се изключи че пораства, бързо се и трансформира. Ръстът на гейм пазара към този момент се дефинира от мобилните игри. В същото време делът на персоналните компютри, за които е предопределена на първо място продукцията на Nvidia, осезателно понижава.

Една от аргументите за спада на известността на компютърните игри е прекомерно скъпият хардуер. Цените на геймърските видеокарти започват от $200. За един нелош геймърски компютър би трябвало да се дадат от $600 до $1000. А това е най-малко двойно по-скъпо от Playstation 4. Освен това, PC би трябвало да бъде поддържан в настоящо положение, изключително във връзка с непрекъснатите ъпдейти. В последна сметка, за геймърите е по-изгодно да един единствен път да си закупят добра подпора и без терзания да играят компютърни игри от 5 до 7 години, до момента в който не излезе нова версия на устройството.

Към сегашен ден, в най-популярните конзоли Playstation 4 и Xbox One се употребяват графичните чипове Radeon на компанията AMD. Производителите на мобилни устройства съвсем не употребяват процесорите Tegra. А добивът на криптовалута към този момент не е преференциален.

Излиза, че Nvidia би трябвало да понижи зависимостта си от продажбите на видеокарти. Един от методите е да започва една напълно нова и иновационна услуга за заоблачен гейминг.
Защо точно Mellanox?
Облачният пазар е едно от най-перспективните посоки за обезпечаване да облага за високотехнологичните компании. През 2018 година той доближи $250 милиарда или с 32% повече от предходната година.

Nvidia има богат опит в проектирането и производството на мощен хардуер. Към сегашен ден компанията обезпечава една трета от изчислителния хардуер за центровете за обработка на данни. Логично е да желае да усили облагите от това направление.

Mellanox е водач в производството на мрежово съоръжение от вида на InfiniBand и Ethernet. С тяхна помощ информацията сред сървърите се обменя извънредно бързо и по този метод по-пълноценно се употребяват техните изчислителни запаси. Клиенти на Mellanox са NASA, Alibaba, Dell, Microsoft и други.

Според думите на генералния шеф на Nvidia Дженсен Хуанг, компанията ще сплоти своята изчислителна платформа с хардуера на Mellanox, с цел да сътвори дата центрове от ново потомство. Очакванията на Nvidia са от новата технология да се заинтересуват най-големите облачни провайдъри – Amazon, Microsoft и Гугъл.
Nvidia може да промени геймърския пазар
Преди няколко години започнаха да стават изключително известни онлайн услугите за заоблачен гейминг. Тези платформи дават опция да се играят и най-тежките игри даже и на най-слабите преносими компютри или лични компютри. Подходът е сполучлив, тъй като на геймърите, а и на потребителите, не се постанова закупуването на бърз и безценен геймърски личен компютър, а е задоволително да се наеме виртуален мощен компютър в електронния облак и да заплаща единствено времето, през което го употребява.



На доктрина, онлайн услугите от този вид би трябвало внезапно да усилят аудиторията. И в действителност, задоволително е да се вземе лиценз или да се направи абонамент за определените игри и да се заплаща дребна месечна сума. Лаптопът или домашният компютър се употребяват отдалечено като терминали и не се постанова да имат мощен хардуер. Но до момента в който към продуктивността не се слагат огромни условия, изключително значими са мрежовите благоприятни условия на машината. Изображението генерирано в електронния облак би трябвало доста бързо да доближи монитора на потребителската компютърна система. Всяко, даже и най-малкото закъснение скапва играта. И това е повода към този момент никой да не успее да предложи всеобща онлайн услуга за cloud гейминг.

В началото на 2018 година Nvidia започва бета тестванията на GeForce Now – нейната лична онлайн услуга за cloud гейминг. Но функционалността и удобството към този момент са мощно лимитирани. Може би точно хардуерът на Mellanox ще изведе тази концепция на недосегаемо за съперниците равнище.

Закупуването на Mellanox е напълно разумна стъпка за трансформацията на Nvidia. Тясната интеграция на продуктите на Nvidia с мрежовото съоръжение на Mellanox ще дадат опция на компанията да усили облагата и да понижи зависимостта си от продажбите на видеокарти. Може би напълно скоро огромният бизнес ще стартира да употребява новата продукция в своите дата центрове. И вероятно играчите с геймърски компютри ще не помнят за закупуването на мощна техника.
.td_uid_43_5c8cd2f6abcb1_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5c8cd2f6abcb1_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР