Уъркшоп за ултразвуково навигирана крионевролиза на периферни нерви при пациенти

...
</TD
>Уъркшоп за ултразвуково навигирана крионевролиза на периферни нерви при пациенти
Коментари Харесай

Ортопедията в Пълмед прилага иновативно лечение на хронична и остра болка

Уъркшоп за ултразвуково направлявана крионевролиза на периферни нерви при пациенти с остра и хронична болежка се организира при огромен интерес в Отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ " Пълмед “. Самата процедура и технологията за  осъществяването й под ехографски надзор бе демонстрирана от доктор Игор Филиповски – ръководител и основател на Асоцията по ултразвуково направлявана крионевролиза и основател на единствената в света клиника за болката Крио Център STOP Smerten в Копенхаген. Ден по-рано той организира сходно събитие и в " Софиямед “, чиито основател беше Центърът по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия.

На уъркшопа в " Пълмед “, който включваше научен и на практика панел, взе участие и компанията производител на профилираните апарати за криоанестезия METRUM CryoFlex, чиито извънреден представител и вносител на апаратурата за България е " Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ЕНД ДИ Сървисис “ ООД. Бяха демонстрирани и първите в света ултра високочестотни портативни безжични ехографски апарати на компания CLARIUS – Canada, със съдействието на извънредния представител компания MEDICAL България.

Предварително бяха поканени пациенти с хронична и остра болежка в рамо и горен крак, низък крак и в гръбнака, като в практическата част доктор Филиповски срещна интересуващите се експерти по какъв начин се прави ултразвуково направлявана крионевролиза според от степента и интензитета на болката. Както изясни доктор Филиповски, след извършена крионевролиза болката отшумява за шест месеца до две години. При някои пациенти към този момент 8 години тя въобще не се е прибирала.

Д-р Георги Тиков,  завеждащ бранш Травматология в " Пълмед “, който бе хазаин на проявата,  от една година и половина ползва криоаблация при болки в лумбалната част на гръбнака. Апаратурата, с която структрурата разполага е от последно потомство. Новият опит, добит по време на уъркшопа, уголемява полето на изполването на криотерапия в облекчение на болката от екипа на цялото поделение, а и на всички взели участие в програмата анестезиолози, неврохирурзи, ортопеди и невролози от болничното заведение.

Д-р Тиков прикани хората, изпитващи хронична или остра болежка, без значение от нейния произход – контузия, дегенеративни болести или от различен тип, да се възползват от опциите за криоанестезия, с които Отделението по ортопедия и травматология на " Пълмед “ разполага. Това е амбулаторна процедура траеща 15-20 минути, извънредно щадяща, а резултатът по повод облекчаването на болката в действителност е впечатляващ.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР