Цените на жилищните имоти в страната се намират в плато,

...
</TD
>Цените на жилищните имоти в страната се намират в плато,
Коментари Харесай

Пазарът на къщи около Пловдив е най-активен, вижте кои са най-желаните села

Цените на жилищните парцели в страната се намират в плато, без предпоставки за съществени придвижвания до края на годината. Спадът в броя покупко-продажби в София е към 5% на годишна база, до момента в който в Пловдив и Варна понижението в интензивността е към 15%. Пазарът на този стадий може да се дефинира като резистентен, сочи анализът на Имотека, която е част от Реалто Груп.

" Очакванията за драстични намаления в цените няма да се осъществен, а интензивността към този момент се балансира след първичните внезапни спадове. Резултатът през днешния ден е равновесие сред търсене и предложение, което преди липсваше и няколко години беше с превес на търсенето. Пазарът е спокоен и постоянен, като хората не престават да търсят промени и усъвършенствания в метода си на живот ", коментира Явор Пейчев, изпълнителен шеф на Имотека.

Според Пейчев настъпилите промени през последните 12 месеца се показват във забележими трансформации в претекстовете и настройките на клиентите. Променя се и профилът на мечтаните парцели. На напред във времето през днешния ден излизат затворените комплекси и къщите, ситуирани наоколо до огромните градове.

" Интересът към къщи не беше единично Коронавирус събитие, през днешния ден то се повтаря даже в по-голяма степен. Цените сега са високи и потребителите търсят пресечната точка сред немалката сума, която би трябвало да отделят за парцел, и продукта, който би им допаднал. Изправени пред решението да отделят над 200 000-250 000 евро за жилище, доста от купувачите вземат решение, че просторът и комфортът на огромния дом са водещи за тях. Тенденцията е годна както за дребните обитаеми места към София, по този начин и за тези наоколо до Варна и Пловдив ", казва Пейчев.

Освен към къщи, купувачите през днешния ден все по-често се ориентират към затворени комплекси с жилища. В тях те откриват първокласно осъществяване ведно с архитектурно впечатляващи общи елементи, целогодишна поддръжка и цялостна среда на живот.

" Много купувачи търсят затворена среда, която им дава сигурност и успокоение, само че и освен това – метод на живот. За значително хора притежанието на парцел в комплекс от висок клас и с одобрено име е въпрос на авторитет. За тях това не е единствено покупка на квадратни метри жилищна повърхност, а инвестиция в личния им имидж ", коментира Пейчев.

Според него налице е и промяна в държанието на капиталовите купувачи. Докато хората, които търсят дом за персонално прилагане, са водени от идентични претекстове във всеки един миг – да живеят в по-големи и уютни парцели, то втората група клиенти има разнообразни претекстове.

" Важно е да имаме поради, че растежът в цените в последната година е резултат главно от покупко-продажбите с 3-стайни жилища, които най-често се търсят за персонални потребности. Общата икономическа неустойчивост накара единичните вложители да изчакват, което рефлектира и в ценовите равнища на 2-стайните жилища – те набъбнаха доста по-малко в последните 12 месеца ", казва Пейчев и добавя:  " Инвеститорите през днешния ден търсят комплект от имоти – те разполагат с налични средства и търсят първокласен нов план, в който да купят 5 или даже 6 парцела, от които да завоюват след това ".

Според Имотека, без значение от мотивите си, клиентите са извънредно осведомени за положението на пазара през днешния ден. Купувачите интензивно търсят и съпоставят разнообразни оферти и добре разпознават рисковете. Склонни са да платят повече от плануваното, в случай че видят, че даден парцел е в действителност първокласен и дава отговор на условията им.

Без отстъпка се случват 61% от покупко-продажбите в София за интервала януари – май 2023 година. Останалите 39% попадат в границите на комерсиалната отстъпка – до 5% от общата стойност на парцела.  Средният размер на отстъпка при договорка е 8725 евро, а над 10 000 евро е компромисът при 9% от всички покупко-продажби в столицата.

Идентична е обстановката в Пловдив, където без отстъпка се подписват 59% от покупко-продажбите, а във Варна техният дял е 56%. Средният размер на мненията в цената в двата града не надвишава 5% от в началото оповестената стойност. И в двата града процентът на покупките, направени след отстъпка от над 10 000 евро, е под 10%.

Близо половината от покупко-продажбите в София се осъществят с заем, докато в Пловдив този дял е 41%. Във Варна покупките с външно финансиране са 27%.

Пловдив и Пловдив

В Пловдив пазарът на къщи винаги е бил най-активният в страната от началото на COVID пандемията. Традиционно купувачите търсят в дребните обитаеми места от Южната дъга - Марково, Белащица, Първенец, както и разположените в Родопската яка. Днес радиусът на пазара към Пловдив се разширява - интерес провокират парцели, ситуирани в дребните обитаеми места на 20, 30, даже 40 километра разстояние от града.

В обсега на клиентите попадат и обитаемоте места към летище " Крумово " - Кочево,  Караджово,  Катуница,  Ягодово, като от 2020 насам цените на фамилни къщи там са нарастнали доста. Ако допреди две години купувачите на селски къщи бяха на към 45 години, то през днешния ден възрастовата граница пада и в тях се заселват доста младежи и фамилии, работещи от разстояние и търсещи по-добра среда за децата си, сочат наблюденията на Имотека.

Тенденцията на растящ инерес към къщи в затворени комплекси е годна и за морския град. Купувачите се интересуват както от независими, по този начин и от редови, а даже и от къщи-близнак. Св. св. Константин и Елена се отличава с огромно предложение на цени, по-високи от междинните за Варна. Локацията добива все по-голяма известност като регион с висок клас имоти – както къщи, по този начин и жилища, в бутикови затворени комплекси. Виница, Траката и Бриз са други региони, в които също се следи първокласно търсене и предложение. Допълнителен мотор на пазара в морската столица е активността в регионите с по-големи размери ново строителство като " Възраждане " и " Пчелина ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР