Три спектакъла на ДТ Сава Огнянов получиха покани за официалните

...
</TD
>Три спектакъла на ДТ Сава Огнянов получиха покани за официалните
Коментари Харесай

Три спектакъла на Русенския театър ще участват на фестивали у нас и в чужбина

Три спектакъла на държавна такса " Сава Огнянов " получиха предложения за формалните селекции на фестивали у нас и в чужбина. Участието ни стартира на 13 май, когато на сцената на Международния фестивал " Друмеви театрални празници " в Шумен ще бъде показан " Крали Марко – Последната балканска легенда " от Владимир Левчев. Спектакълът има три номинации за театралните награди " АСКЕЕР “ 2024 за постановка на Анастасия Събева, костюмография на Елена Нацариду и за " Най-добро зрелище “, оповестиха от театъра.

Следва " Духът на поета “ от Стефан Цанев, който ще бъде показан на фестивала на 16 май. Режисьор е Ивайло Ненов. В рамките на своята 58-годишна история и със своите 32 минали издания, Международен фестивал " Друмеви театрални празници “ е посочил на гостите на формата 378 спектакъла.

Международният сценичен фестивал " Варненско лято “ сложи в главната си селекция спектакъла " Странна преживелица с куче през нощта “ по международния бестселър на Марк Хадън и с режисьор Боян Иванов. Дванадесет представления са определени в българската секция, която по традиция откроява достиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Гостуването във Варна е на 4 юни.

Актьорът Калоян Желев завоюва премия " ИКАР “ 2024 за дебют, и има номинация за театралните награди " АСКЕЕР “ 2024 също за ролята на Кристофър Буун в спектакъла. Екипът получи номинации " ИКАР “ 2024 за музика на композитора Христо Намлиев. В категорията за сценография Ванина Цандева е с номинация за сценография и костюми, а Тодор Тодоров и Албена Баева за видеомапинг.

Както в българската, по този начин и в интернационалната стратегия доминират актуалните драматургични текстове, които уловят пулса на днешния ден, споделят уредниците от фондация " Виа Фест “.

" BABEL International Performing Arts Festival “ в Румъния е идващият интернационален конгрес, който предложения в селекцията си спектакъла " Странна преживелица с куче през нощта “ на сцена на 16 юни. Международният фестивал на театралните изкуства се провежда от спектакъл " Тони Буландра “ в Търговище за 11-и път и в него взимат присъединяване 22 страни от Европа, Азия и Северна Америка. Фестивалът е подсилен от Кметството на Търговище (Румъния), Министерството на културата на Румъния и Румънския културен институт в Букурещ.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР