Това бяха прояви на училищен тероризъм. С малки изключения, извършителите са

...
</TD
>Това бяха прояви на училищен тероризъм. С малки изключения, извършителите са
Коментари Харесай

Полк. Славчо Велков за бомбените заплахи: Това бяха прояви на училищен тероризъм

Това бяха прояви на " учебен тероризъм ". С дребни изключения, причинителите са свързани с учебните заведения. Това сподели полковник Славчо Велков, специалист по антитерозтизъм, в предаването " Нюзрум " на " Фокус " по отношение на постъпилите стоци бомбени сигнали в страната през тази седмица. 

Експертът съобщи, че сигналите за сложени взривни устройства в страната са основали задоволително напрежение. 

" Трудно би могло да се каже каква е била целта на заканите, само че се случва в миг, когато предстоят избори, а ние знаем, че те се организират в образователните заведения. Логично е да се направи връзка сред двете неща ", сподели той.

Полк. Велков е съобщи, че такива заплашителни имейли могат да бъдат получени и в деня на изборите. 

" Заплахи са вероятни и в деня на вота. Ще разберем до каква степен са пресечени възможностите на тези, които ги насочат. Както видяхме, една голяма част от тях са подадени от 17-годишен възпитаник, който е арестуван след действия  на структурното звено на ГДБОП " Противодействия на киберпрестъпленията ", сподели още полковникът. 

Той изясни, че сигналите не са с световен темперамент, само че все пак органите на реда са подхванали ограничения за основаването на нови протоколи за деяние, ако заплашителните сигнали продължат и на следващия ден. Според него това е знак за сериозността на обстановката. 

" Ние бяхме очевидци, че в резултат на заканите, органите на реда стремително трансформираха или актуализираха своите настройки в правенето на съществуващите протоколи и процедури. Това значи, че нещата са съществени ", разясни специалистът.

Полк. Велков е безапелационен обаче, че заканите не би трябвало да се отразяват на изборния развой. По думите му причинителите целят само основаване на безпорядък.

" Този, който прави опасността, разчита на нейното въздействието, с цел да се стигне до огромни дейности - в това число и евакуация. Утре учебните заведения обаче няма да бъдат с възпитаници - там ще има гласоподаватели. Днес обособените стаи ще бъдат тествани и запечатани, а на следващия ден всяко нарушаване ще бъде противодействано и отреагирано според от ситуацията ", безапелационен е той.

Веселка Иванова
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР