Тенденцията за ръст на наетите непълнолетни продължава и през 2024

...
</TD
>Тенденцията за ръст на наетите непълнолетни продължава и през 2024
Коментари Харесай

Все повече са непълнолетните, които започват работа – Благоевград е сред лидерите по издадени разрешителни

Тенденцията за растеж на наетите малолетни продължава и през 2024 година, демонстрират данните на ИА " Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ). Дадените от Агенцията 15 100 бр. позволения през т.г. са с съвсем 1900 повече по отношение на 2023 година, когато те са били 13 210 броя. Най-много са дадените позволения в Бургас, Варна, София, Пловдив, София област, Добрич, Благоевград, Русе. Непълнолетните се наемат най-много в хотелиерството, ресторантьорството и търговията. Това оповестяват на страницата си от Главна ревизия по труда.

Инспекцията по труда употребява мотива да подсети, че наемането на малолетни служащи и чиновници без позволение се смята за закононарушение според българското законодателство. При определяне на такива случаи се уведомява Прокуратурата.

Кодексът на труда планува специфична протекция за наетите малолетни. Те работят при омекотен режим, като работното време им време е 35 часа седмично и 7 часа на ден при петдневна работна седмица. Въпреки пониженото работно време, те би трябвало да получават не по-малко от минималната работна заплата за страната. За малолетните работещи е неразрешено полагането на нощен и ексклузивен труд. Те постъпват на работа след обширен медицински обзор и издадено здравно умозаключение, че са годни за дадената работа.

В България законоустановената минимална възраст за започване на работа е 16 години. Наемането на служащи и чиновници под тази възраст е неразрешено. Изключения се вършат главно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални сформира.

Преди постъпване на работа работодателят би трябвало да даде на всеки нает от него служащ или чиновник, без значение дали е пълновръстен или малолетен, образец от подписания писмен трудов контракт, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в Национална агенция за приходите, както и длъжностна характерност.

През актуалната образователна година Главната ревизия по труда ще продължи да поставя старания за повишение осведомеността за трудовите права и отговорности на младежите при започване на работа и запознаването им с това по какъв начин да работят безвредно. От началото на 2024 година инспекторите по труда организираха осведомителни събития в 40 учебни заведения в страната. Повече информация за акцията може да намерите в оповестената по-долу презентация.

Информация за цялата процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 година, е разказана в уеб страницата на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, рубрика 
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР