Темата за буйната растителност в и около река Марица избуя

...
</TD
>Темата за буйната растителност в и около река Марица избуя
Коментари Харесай

Стоян Алексиев: Срамота! Не може да се види другият бряг на Марица!

Темата за буйната растителност в и към река Марица избуя още веднъж в последните седмици. Коментар направи и кметът на регион " Северен ", който  разгласява фотоси на почистеното корито и написа: " Река Марица!!! Снимките съм ги правил 2017 година, когато бях шеф на Оперативна програма " Градини и паркове " и крайбрежията и островите бяха окосени ".

" Залагахме на предварителна защита, а не чакахме растителността да израсне. Имаше лебеди, патици, бобри, видри. Сега не може да се види другият бряг " - разяснява пред Plovdiv24.bg  . 

Докато е бил шеф на общинското дружество, единствено за окосяване на тревата и разчистване на наносите в бюджета си е предвиждал към 60 000 лв. на година. Средствата се употребявали за машини, съоръжение, материали. Направил такава организация, че речна бригада от 10 души предпочитано била ангажирана с поддържането на Марица. Работниците разполагали с косачки, резачки, прикачен инвентар шредери, лодка. В резултат тревата около крайбрежията, а и вътре в коритото, в това число и в островите, постоянно била окосена. 

" Доста труд поставих, с цел да поддържаме добра проводимост на реката. Когато се прави постоянно, регулярно и непрекъснато разчистване - след това няма потребност от тежка техника. Сега чувам единствено оправдания, че било мъчително и мъчно. Имало проблеми, проблемите се превръщали в задания, само че най-после дилемите стават неудачи. Дори в този момент мога да им кажа по какъв начин да си свършат работата, само че никой не ме е потърсил " - сподели Алексиев.

" Реката до ден сегашен се поддържа, има екип и трактор с мулчер, който даже сега работи " - отвърна актуалният шеф на Оперативна програма " Градини и паркове ".

Последното главно разчистване на растителността е било през 2010-2011 година Според експерти такова би трябвало да се подхваща след 6, 7, най-много 8 години, след което следва интервал единствено на поддържане. Още преди 4-5 години е била коментирана нуждата от ново главно разчистване, само че не е направено.

" Островите са се образували преди повече от 2 години, дърветата са от преди аз да бъда шеф. Заради наносите и коренищата няма по какъв начин да стигнем с лодката до проблематичните зони. Около мостовете сме изрязали дърветата, само че не можем да ги изнесем с нашата техника " - добави шефът.

Козарев изясни, че растителността и коренищата израстват доста бързо поради удобната среда и колкото повече се режат толкоз повече избуяват. Като образец уточни папурите, които единствено за една година са стигнали 4 метра височина.

В прикачената изложба със фотоси можете да видите по какъв начин е изглеждала реката през 2017 година.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР