Танците на българина“ е заглавието на спектакъла, който ще събере

...
</TD
>Танците на българина“ е заглавието на спектакъла, който ще събере
Коментари Харесай

Фолклорните ансамбли Тракия, Пирин и Странджа с общ концерт в Бургас на 10 юни

" Танците на българина “ е заглавието на спектакъла, който ще събере в едно ансамблите " Тракия “, " Пирин “ и " Странджа “. Тази събота, 10 юни 2023 година, най-хубавите български национални танцьори, артисти и музиканти ще излязат на сцената в Летния спектакъл на Бургас, с цел да почетат проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на театралната фолклорна хореография у нас. Началото е в 19.30 часа.

В програмата ще забележим и чуем знакови танци, дело на фамозния хореограф. Професор Дженев (1922 – 2006) е основател на над 100 танцови творби, като творчеството му става фактор, който въздейства върху изкуството на неговите съвременници и почитатели. Той е хореограф в Държавния отбор за национални песни и танци - София още от неговото учредяване през 1951 година, а през 1970 година става хореограф в Ансамбъл " Пирин “ – Благоевград. Най-яркото му дело е основаването на Държавен фолклорен отбор " Тракия " - Пловдив през 1974 година

Паралелно с хореографската си активност, проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника " Български театрални танци ", взе участие като съавтор в написването на " Терминология на българската хореография “, " Теория за градежа на придвижванията " и " Универсален танцопис ". Автор е на учебника " Кинетография " или Танцова партитура – новаторска система за разказване на танцовите придвижвания на цялото тяло върху петолиние, паралелно с нотописа. Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско учебно заведение още от основаването му. През 1974 година поставя началото на специалността " Хореографска постановка " в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив.

Спектакълът " Танците на българина “ ще показа типичен мостри на фолклорната ни школа - от танца, през музиката и вокалното майсторство, до красивите и обилни костюми.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР