Строителството на градската железница в Пловдив може започне реално най-рано

...
</TD
>Строителството на градската железница в Пловдив може започне реално най-рано
Коментари Харесай

Казаха къде в рамките на Пловдив градската железница ще има спирки

Строителството на градската железница в Пловдив може стартира действително най-рано в края на 2025 година. До тогава би трябвало да завърши проектирането и отчуждителните процедури. Това заяви ръководителят на плана от страна на НКЖИ инж. Иван Бакалски след работната среща при регионалния шеф. В съвещанието участваха регионалният шеф, представители на общините Пловдив, Асеновград, " Марица “, " Родопи “ и Куклен, както и представители на Сдружение " Бизнесът за Пловдив “ и на " Тракия икономическа зона “, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Техническата спецификация на плана за новия железен път сред гара Пловдив и гара Филипово е съвсем подготвена за координиране с община Пловдив. Паралелно с това НКЖИ готви документите за избор на реализатор на техническия план и подробните устройствени проекти. 

В рамките на града е конкретизирано да има три спирки : при кръстовището с бул. " Пещерско шосе ", при кръстовището с бул. " Шести септември ", като не е конкретизирано преди или след него поради обструкции от община Пловдив, след бул. " България ", отчитайки желанието на градската администрация да се направи нов мост, посочи регионалният шеф. 

Другата разлика с идейния план е, че железопътната линия ще бъде двупътна, уточни инж. Бакалски. 

Прогнозата е отчуждителните процедури да продължат към две години и половина. Повечето от парцелите са благосъстоятелност на община Пловдив, което е преимущество. В момента, в който са подготвени по-голяма част от техническите осъществявания, същият реализатор незабавно ще стартира да създава подробните устройствени проекти, тъй че процесът да върви редом. 

Самото планиране ще се извършва до края на 2024 година, отчуждителните процедури би трябвало да приключат до края на 2025 година и по-късно ще стартира действителното строителство. 

Разговорите за втория кръг, външния, занапред предстоят за стартират. " Не би трябвало да чакаме, тъй като те касаят също планиране, отчуждения, създаване на жп инфраструктура и съответните спирки по тези трасета, които ще рехабилитираме. Рехабилитацията е едната част от плана, другата е да създадем спирки, които дават отговор на всички наши и европейски правила. Отделно, общините би трябвало да възнамеряват в своите проекти довеждаща инфраструктура до спирките, тъй като ние може да създадем спирка в полето, само че довеждащата инфраструктура би трябвало да се извърши от общините. Ние строим жп инфраструктура " - разяснява инж. Бакалски.

По-нататък във времето ще има директни срещи сред НКЖИ и всяка община, с цел да се обясни в конкретика главните потребности на съответната община от една страна, а от друга - държавното сдружение да възнамерява бъдещото развиване на втория стадий на градската железница. Идеята е всяка община на своята територия да направи оферти към НКЖИ, с цел да може държавното сдружение да включи тези сектори в 5-годишната си стратегия за поддържане и рехабилитация.

Бакалски уточни като образец направленията Филипово - Съединение и Филипово – гара Труд, с цел да могат тези жп връзки да бъдат заложени за реорганизация или рехабилитация в средносрочно бъдеще и след това да бъдат главно употребени за потребностите на градската железница.

Прекият разговор сред НКЖИ и общините би трябвало да се организира преди 15 юни, защото тогава се планува последващо заседание в регионалната администрация. " Въпросът е да съвместим държавните пари с локалните ползи ", означи регионалният шеф.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР