Стотици пловдивчани почетоха честванията на Освобождението на България от Османско

...
</TD
>Стотици пловдивчани почетоха честванията на Освобождението на България от Османско
Коментари Харесай

Десетки пловдивчани преклониха глава и паднаха на колене пред освободителите

Стотици пловдивчани уважиха честванията на Освобождението на България от Османско иго, като преклониха глава и паднаха на колене пред паметника на освободителите на Бунарджика, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. Освен български трибагреници можеха да се видят и развети съветски флагове и плакати с надписи " Благодарим ти Русия "

" Освобождението е един от първите празници, които новоосвободената страна вкарва и се празнува без спиране без значение от превратността на годините. Чества се за първи път през 1880 година, от 1888г. се отбелязва публично като ден на Освобождението. Той е безценен празник, на тази дата се подписва мирният, въпреки и прелиминарен контракт от Сан Стефано. Благодарение на него след 500 години на политическата карта се появява България. "

Това съобщи в формалното си слово почетният жител на Пловдив и държавник Любозар Фратев. На събитието участва кметът на града -, ръководителят на общинския съвет, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит, заместник-кметове, кметове на региони и други публични лица.

" За страдание и през днешния ден се намират люде, които пренаписват историята българска според от посоката на политическия вятър. Българската история не стартира нито на 9 септември 1944г., нито на 10 ноември 1989 година Трети март е нашият свят народен празник, тъй като е знак на възобновяване на българската държавност. Това е денят на възкресението на нашия народ, подложен на 5 епохи заличаване. Днес придаваме благодарност на хилядите воини, на всички тези, дали живота си за Освобождението на България, като постоянно ще пазим загатна, постоянно ще прекланяме глави и ще даваме цвете на благодарност пред тяхната всеотдайност.

Трети март е вододелът на новата българска история, с помощта на делото на  хилядите воини, които възвърнаха българската държавна традиция. Нека помним, че българската независимост, не бе дарена, тя бе изстрадана и извоювана. 

Тя е резултат на кръстоносния поход на русите за освобождение на техните братя - българите. В резултат - сложи се началото на третата българска страна. Сан Стефано пропука стената, която разделяше България от Европа, само че с помощта на него свободна България получи късмет за развиване.

В соловото си Фратев напомни и Съединението на България през 1885г.:

В историята ни има доста опълчване и ненавист, само че има и величави образци, които са спомогнали България да се трансформира в чудото на обединена Европа.

Любозар Фратев подчертава и на приноса на Пловдив - градът на Възраждането, градът на Съединението, Европейска столица на културата, град на благоденстващите жители, икономическото знамение.

Повече вижте във видетото и галерията ни.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР