Стихове на Жак Превер оживяват на сцената в Куклен театър

...
</TD
>Стихове на Жак Превер оживяват на сцената в Куклен театър
Коментари Харесай

Куклен театър - Русе стартира интересна инициатива за събиране на стари велосипеди за нуждите на лабораторията

Стихове на Жак Превер оживяват на сцената в Куклен спектакъл - Русе, научи Ruse24.bg . Актьорският има неповторимата опция да се потопи в новаторската методология на Веселка Кунчева в креативната лаборатория на тематика " Любовта към индивида по време на война “, която се организира от 1 до 12 април. В процеса ще се работи върху стихове на френския стихотворец Жак Превер (1900-1977). Русенската аудитория ще може да се наслаждения на сподели на резултатите от този креативен опит единствено един път – на 12 април, петък, от 19:00 часа, в салона на ул. " Княжеска " 9.

За потребностите на лабораторията Куклен спектакъл – Русе започва забавна самодейност за събиране на остарели и счупени колела и велосипедни елементи, от които сценографката Мариета Голомехова ще сътвори театрална среда за обществения показ. Всички жители, които желаят да дарят, могат да го създадат в театъра до 5 април или да се обадят на 0895 474 858.

Веселка Кунчева е мощно отчетлива фигура в българския спектакъл, способна да основава на сцената живи и дълбоки истории, докосващи сърцата на публиката. Творческите ѝ лаборатории са развой за генериране на нови хрумвания, изпробване с формата и езика на театъра, и развиване на креативните умения. Те са значим детайл в творчеството на режисьорката и нейния екип, който в Русе включва сценографката Мариета Голомехова и хореографа Явор Кунчев.

Работата на Кунчева постоянно е основана на мощни текстове, извънредно актьорско осъществяване, истински сценографии, впечатляващи кукли, елементарни, само че вълнуващи реквизити, театрални резултати, въздействаща музика и фокус върху човешкото деяние и цикличността на живота. Нейните постановки се характеризират с забавни и ексцентрични решения, които пленяват публиката.

Жак Превер е френски стихотворец, сценарист и създател на текстове на песни, прочут със своята човечност и филантропия. Роден на 4 февруари 1900 година и е обвързван с така наречен група на сюрреалистите, само че е изключен от нея три години по-късно. Превер е създател на няколко стихосбирки. Той е също по този начин създател на сюжети за филми, множеството от които на режисьора Марсел Карне. Сред тях са " Кеят на мъглите “ (1938), " Денят се ражда “ (1939) и филмът " Децата на парадайса “ (1945), за който е номиниран за премия " Оскар " за най-хубав автентичен сюжет.

Първата международна война остава отпечатък върху творчеството на Жак Превер, когато е едвам на 15 години – умира брат му. През целия си живот той не може да одобри и да се помири с експанзията и жестокостта във всичките ѝ форми. Превер намира леговище за душата си в поезията, песните и сюжетите.

Валери Петров, който е измежду преводачите на Превер на български език споделя " Името и творчеството на френския стихотворец Жак Превер са живи и през днешния ден, тъй като стиховете, сюжетите, текстовете за песни, които той ни остави, са надълбоко демократични по дух, приказват на понятен език, дишат човечно и нежно, възпяват любовта, борят се за независимост и обществена правдивост, ненавиждат войната. Поради това поезията на Превер, пресъздадена на доста езици, е близка на хората от цялата земя и продължава да им носи – макар ужасите, измежду които живеем през днешния ден – религия в един по-човечен утринен свят “.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР