Стадионът на античния Филипопол е открит още през 1923 година,

...
</TD
>Стадионът на античния Филипопол е открит още през 1923 година,
Коментари Харесай

Интересните, но неизвестни факти за Римския стадион в Пловдив

Стадионът на античния Филипопол е открит още през 1923 година, като елементи от амфитеатралните редове около източната и западната страна на пистата са съхранени в сутерените на актуалните здания по улица " Княз Александър Батенберг “. Това заяви за Plovdiv24.bg археологът и проучвател на обекта Мая Мартинова.

" При разкопки през 2004 година е оголен откъс от западния ред седалки със стълбищна пътека и част от пистата пред мраморните ортостати на първия ред в комерсиалната постройка " Екселсиор “, това е от западната страна редица от седалките на стадиона. А от бранш от източната страна на стадиона по-късно през 2008 година разкрихме в настоящия магазин H&M. А централният вход на стадиона, който е разположен пред стълбите с воден дирек, който се стича по стълбите към Сахат тепе, е оголен още при започване на ХХ век, като централният вход е завършен от зидани стълбове, облицовани с мраморни пиластри с пластична декорация ", описа Мартинова.

Интересното е, че върху пиластрите са изобразени и херми,  поставените над тях надградни вази с палмови клонки, а до тях атрибутите на Херакъл с лъвска кожа, боздуган и колчан със стрели. Хермес и Херакъл са двете божества настойници на спортните надпревари. Като всички мраморни блокове от архитектурните елементи при входа са свързвани между тях с стоманени скоби, и сега някои от тези стълбове са експонирани в експозицията на археологическия музей.

По принцип стадионът на Филипопол и разположен вътре в укрепления град през Античността. Той е ситуиран в северния завършек на града сред двете крепостни стени в естествената дипла сред западния скат на Таксим тепе и източния скат на Сахат тепе. Пистата има дължина 190 м и широчина към 30 м, като потенциалът е 30 000 души – една внушителна цифра за социална постройка през Античността. Редовете седалки са 14, като тук-там са прекратени от стълбищни пътеки, стъпалата на които стигат долу до пистата.

" Седалките, както виждат жителите и гостите на Пловдив, са направени от монолитни мраморни блокове. Челата на някои от тях с пластично декорация: стилизирани лъвски лапи, като седалките на последния ред имат и облегалки. Това е постройка, която една от дребното здания, които се загатват от античните създатели ", добави Мартинова.

Тя разкри още, че през 251 година Филипопол е обсаден от готите. Атинският историк Диксит разказва нахлуването на готите в Тракия, обсадата и опожаряването на града. Филипопол е показан като огромен, укрепен град, с крепостни стени и трап. Диксит оповестява, че император Деций Траян изпратил писмо със заповед да се съберат всички жители на пистата на стадиона и военния комендант на града Приск да прочете писмо, в което императорът окуражава жителите на Филипопол да се борят смело и да чакат помощ императорската армия.

След смъртта на Деций в Мизия Филипопол е високомерен, благодарение на изменничество от страна на Приск, градът е опожарен, разграбен и 100000 поданици биват грубо избити. По този мотив се оповестява тази голяма антична постройка, в която е събрано популацията. Чак до началото на 12 век, явно руините на стадиона са били непокътнати със забележителни останки, тъй като византийската хронистка Ана Комнина, която посещава Филипопол в началото на 12 век го разказва като хиподрум.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР