Средната заплата в София вече е на границата от 3000

...
</TD
>Средната заплата в София вече е на границата от 3000
Коментари Харесай

В Пловдив средните държавни заплати са по-високи от тези при частния бизнес

Средната заплата в София към този момент е на границата от 3000 лева и остава много над междинната за страната, сочи разбор. В цели 224 общини през 2022 година публичният бранш обезпечава по-висока междинна заплата от частния макар догонването на национално равнище през последните години. 

Още повече, в 42 общини той основава повече от половината претовареност, написа в разбор на Института за пазарна стопанска система. 

Сектор 

В публичния бранш в София работят 142 хиляди души, в Пловдив 35 хиляди, във Варна - 27 хиляди. В столицата 627 хиляди души са в частния бранш, в Пловдив – 110 хиляди, във Варна – 97 хиляди.

В София междинната заплата в публичния бранш за 2022 година е 2199 лева, а в частния - 2538 лева В Пловдив, Варна и Бургас обаче междинните " държавни “ заплати са по-високи от тези при частния бизнес.

Формират се ясно забележими клъстери с по-високи заплати на частниците, в сравнение с в обществения бранш, към София, Пловдив, Габрово, Варна. 

Растеж 

Увеличаващата се преднина на обществения бранш в заетостта и заплатите в доста локални стопански системи има обилни последици за капацитета за напредък и бъдеща траектория на развиване. Най-важната е, че съвсем на всички места в общия случай работата за страната – било то в учебно заведение, в общината или пък в полицията – е по-привлекателна от тази в частния бранш, разясняват от ИПИ, представени от " Телеграф ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР