Специални къщички, изработени с помощта на деца и преподаватели от

...
</TD
>Специални къщички, изработени с помощта на деца и преподаватели от
Коментари Харесай

Деца от Благоевград поставят къщички за птици, за да запазят здрави кестеновите дървета

Специални къщички, направени благодарение на деца и преподаватели от ЦЛТРДБ, ще приютяват синигери, които защищават кестеновите дървета от един от главните вредители за дървесния тип - листоминиращия молец.

Къщичките се инсталират по основната пешеходна улица " Тодор Александров “ от чиновници на Оперативна програма " Озеленяване “ към Община Благоевград.

Началото на самодейността бе сложено в наличието на деца от детски градини в Благоевград, които научиха доста и забавни обстоятелства за природата.

В къщичките има и хранилки, които непрестанно ще бъдат зареждани със особено пригодена храна за птиците през зимния интервал, пише Община Благоевград.

От няколко години насам се следи развой по пожълтяване на кестените още в средата на летния интервал, като листата постоянно окапват по-рано от предстоящото. Причината за това листоминиращия молец. Вредата, причинявана от гъсениците на молеца, се показва и в угнетяване на естествената фотосинтеза на листата, надлежно върху жизнеността на дърветата, до тяхното намаляване, правейки ги чувствителни на суша и мраз, както и на болести.

Резултати от наблюдения на учени сочат, че синигерите са скъпи помощници в биологичната битка с нездравословните инсекти. Птиците целеустремено търсят ларвите на молеца, с цел да хранят дребните си, като по този метод защищават кестените от вредители.

В зимните месеци естествените източници за храна на птиците мощно понижават и те елементарно откриват поставените от индивида хранилки и привикват да ги посещават. Хранилките се зареждат единствено през зимата.  С идването на пролетта зареждането на хранилките се приключва, само че синигерите не престават да идват да търсят храна в клоните на кестените и там намират вместо поставеното зърно – вредителя молец.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР