Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война,

...
</TD
>Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война,
Коментари Харесай

Илияна Йотова откри Международна младежка конференция в Бургас

Спасяването на българските евреи по време на Втората международна война, паметта за  почтените жертви на Холокоста и опцията моделът за приемливост и хуманизъм на българските спасители да се придвижи в нашето съвремие бе тематика на интернационална младежка конференция, събрала на 20 юни 2023 година в Бургас над 50 младежи от 9 страни, експерти по история и публични науки и представители на разнообразни институции, Форумът се организира под егидата на Вицепрезидента на Република България  Илияна Йотова.

" Вие вършиме най-ценното, само че и най-смисленото. Градите тухла по тухла по този начин нужния ни през днешния ден мост от предишното към бъдещето. Ако го няма него, в случай че не е задоволително постоянен, няма по какъв начин да градим нашето на следващия ден. Защото без памет няма бъдеще и това е безконечната и за жалост забравена от доста генерации истина. А спасяването на българските евреи принадлежи на международната памет. Историята е такава, каквато е и ние би трябвало да осъждаме всички опити за нейното пренаписване. Това е едно от значимите събития в целия календар, с който през тази година означаваме годишнината от спасяването на българските евреи, с която ние, българите, сме изключително горди. Интересно е да чуя вашия прочит за събития отпреди 80 години, по какъв начин ги проектирате към днешна дата и по какъв начин ги проектирате в бъдещето. " С тези думи Вицепрезидентът Илияна Йотова откри конференцията.

Видео послание към присъстващите насочи Катарина декор Шнурбайн - координатор за битка с антисемитизма към Европейската комисия.

Темата на конференцията, проведена от Центъра за еврейско-българско съдействие " Алеф "   -  " Спасяването на българските евреи – вероятен модел на държание за младежите през днешния ден " за първи път се слага на полемика измежду младежи, учени и откриватели от разнообразни страни. Това предизвика интереса на представители на редица институции.  Сред формалните посетители на събитието бяха народните представители Деница Сачева и Георг Георгиев, регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова, представители на министерства, посланици, консули, представителят на Организация на обединените нации Абдула Шариф, шефът на Американския еврейски комитет за България - Виктор Меламед, представители на академичната общественост, духовници от висшия клир на БПЦ, писатели, общественици.

Конференцията е част от провеждания в Бургас четиридневен Международен юношески фестивал " Приятелството – смисъл и избавление ". 

" Провеждаме фестивала за втора поредна година,  само че за първи път организираме сходна интернационална конференция. Защото  за нас е значимо да чуем вашия глас,  да вникнем в мисленето и усещанията на младежите -  в случай че се повторят през днешния ден събитията от преди 80 години, ще бъде ли допустимо сходно самоуверено и толерантно отношение към онеправданите.  Възможен ли е модел на държание, сходен на образеца, който ни дават българите – спасители? ",  сподели ръководителят на център " Алеф " Алберта Алкалай и даде старт на дебатите.

В полемиката се включиха млади създатели, участници в Десетия интернационален училищен конкурс " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ". Часове преди излъчването на спечелилите и церемонията по награждаването им, младежите споделиха недоумението си от това, че героите на техните произведения са забравени, вместо да получат  подобаващото им място в историята, че в учебните заведения не се преподава по подобаващ метод историята на Холокоста, а техните съученици или не са чували за трагичните събития от Втората международна война, или просто нямат отношение към тях.

Конференцията се организира с поддръжката и присъединяване на Държавния културен институт към министъра на външните работи, който провежда редица начинания по плана " Стратегическо съдействие сред България и Норвегия в поддръжка на интернационалните задължения на България за битка с антисемитизма и опазването на еврейското завещание “.

“Най-често българите дефинираме евреите като хора, запазили дух и просвета, макар всички тествания “, сподели Снежана Йовева-Димитрова, шеф на Държавния културен институт. Тя напомни осъществени събития, ориентирани към опазването на културното еврейско завещание и показа следващата самодейност. Като част от  програмата на Международния юношески книжовен фестивал " Приятелството – смисъл и избавление " на 20 юни 2023 година от 17 часа на кейовата стена на пристанището в Бургас ще бъде открита галерия от плакати, основани от изявени създатели на плакатното изкуство. Експозицията е със заглавие " Памет и плакати “ и е инспирирана от посланието за хуманизъм и опълчване на антисемитизма, които носи историята за спасяването на българските евреи преди 80 години..

В конференцията с лекции участваха доцент доктор Румяна Христиди, началник на катедра Хебраистика в Софийския университет " Св. Климент Охридски;  Радостина Николова, държавен специалист в МОН;  Авитал Лейбович, шеф на Американския еврейски комитет в Ерусалим, Израел, специалист по дипломация на Близкия Изток и Балканите и геополитически стратегии; Фелисия Валдман, шеф на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния; Румен Леонидов, стихотворец, журналист и издател. Модератор на полемиките беше Луиза Славкова, изпълнителен шеф на Софийска платформа.

Нашето съвремие отхвърля саможертвата, само че не отхвърля морала, обобщиха младежите. Те одобриха Етичен кодекс,  определящ полезностите и правилата за етично държание, към които младите пазители на паметта ще се придържат. В спонтанен флашмоб те дадоха обещание да следват високите морални стандарти, сложени от предците ни, и в никакъв случай да не бъдат безразлични.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР