София се изкачва на първо място по брой на изградените

...
</TD
>София се изкачва на първо място по брой на изградените
Коментари Харесай

Пловдив вече не е №1 по нови големи къщи

София се изкачва преди всичко по брой на построените нови огромни къщи и жилища . През четвъртото тримесечие на предходната година в столицата са въведени в употреба 241 жилища с 5 и повече стаи, демонстрират данни на Националния статистически институт.

Това е безспорен връх. През първото тримесечие на предходната година преди всичко по нови огромни жилища беше София. След това две следващи тримесечие на чело на класацията застана област Пловдив, само че по-късно още веднъж столицата зае първото място.

Област Пловдив е на второ място със 108 нови жилища с най-малко пет стаи, които са въведени в употреба за едно тримесечие. Топ три се добавя от област Варна със 71 нови огромни жилища. Четвъртата позиция си разделят София-област и Стара Загора, като и в двете области приключените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са по 43.

Интересът към огромните къщи и жилища нараства. Затова в страната има още няколко области, в които приключените жилища с най-малко пет стаи единствено за едно тримесечие са повече от 10. Това са Бургас (36 огромни жилища), Хасково (30), Пазарджик (25), Перник (24), Добрич (16), Русе (13) и Ловеч (11). Общо за страната приключените огромни жилища доближават 721 броя.

София е водач по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в употреба са въведени 1997 жилища и къщи. На второ място, само че със доста по-малко нови жилища, е област Варна, където са приключени 742 жилища. Пловдив е на трето място с 517 жилища.

Челната петица се добавя от областите Бургас и Благоевград надлежно с 373 и 271 жилища, въведени в употреба през тримесечието. След това в класацията са Стара Загора (237), Кърджали (234), Пазарджик (148), Перник (123), София-област (111), Търговище (106) и Велико Търново (101). Оказва се, че сериозна строителна интензивност има в много градове от страната. Като доста жилища построяват в региона към София.

Но има и региони в България, които се развиват много постепенно. Например в област Видин през тримесечието са въведени в употреба единствено 4 жилища, а в област Монтана единствено 6 броя, написа " Труд ".

В южната част на страната строят доста повече от северната, демонстрират данните на Национален статистически институт. В Северозападния регион на България въведените в употреба нови жилища в границите на три месеца са единствено 159, а в Северния централен регион - 271. Докато в Североизточния регион новите домове са 993, което е над два пъти повече от другите два северни региона взети дружно. В Югозападния регион (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в употреба 2515 жилища.

София е преди всичко по въведени в употреба жилища през тримесечието.

Когато купуват парцел, в който да живеят, хората търсят най-вече жилища с повече стаи. При покупката на жилище за инвестиция обаче, множеството се насочват към двустайните. През тримесечието приключените двустайни жилища са 2029, като те изпреварват по брой тристайните. Двустайните жилища са 35,5% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1987 и имат дял от 34,8%. Четиристайните къщи и жилища пък са 697 и изпреварват едностайните, които са 274.

Броят на въведените в употреба жилищни здания през тримесечието е общо 1613, а новопостроените жилища в тях са 5708. На годишна база постройките са с 392 повече, което е растеж с над 32%, а жилищата в тях нарастват с 285, или с 5,3%. Това демонстрира възходящата строителна интензивност в страната вследствие на нараствания интерес към новите жилища.

От въведените в употреба новопостроени жилищни здания през тримесечието със стоманобетонна структура са 78,9%, с тухлена - 17,4%, с панелна - 0,3%, а с друга - 3,4%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (81,3%), следвани от жилищните кооперации (13%). На годишна база се усилва броят на новопостроените къщи.

Общата потребна повърхност на всички новопостроени жилища през тримесечието е 631,5 хиляди кв. м, или с 19% повече в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година. Същевременно междинната потребна повърхност на едно новопостроено жилище нараства от 97,8 кв. м на 110,6 кв. м. Най-голяма междинна потребна повърхност на едно новопостроено жилище е записана в областите Силистра - 226,9 кв. м, и Монтана - 188 кв. м, а най-малка - в областите Враца - 55,4 кв. м, и Велико Търново - 78,9 кв. метра.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР