Sofia24.bg ще ви разкаже за екзотичния плод фейхоа. Този плод расте

...
</TD
>Sofia24.bg ще ви разкаже за екзотичния плод фейхоа. Този плод расте
Коментари Харесай

Това е екзотичен плод, който подобрява концентрацията и паметта

Sofia24.bg ще ви опише за екзотичния плод фейхоа. Този плод пораства на вечнозеленото дърво Фейхоа или по този начин нареченото йодно дърво в страните на Южна Америка. Вкусът му е сладостен с леко горчив привкус. Любопитно е, че узрелите плодове сами падат от дървото. Въпреки че кожата е годна за консумация, плодът нормално се яде, като се разреже на половина, след което се изгребва пулпата с лъжица.

Фейхоа има сочна, сладка пулпа от семена и леко песъчлива плът по-близо до кожата. Венчелистчетата на цветето са годни за консумация. Използва се при приготвянето на десерти като сорбе, сладки пайове или за изработката на салати.

Плодовете постоянно се употребяват от птици. 

Този плод идва от Южна Бразилия, Източен Парагвай, Уругвай и Северна Аржентина. Фейхоа също по този начин е постоянно срещан в градините на Нова Зеландия. Широко се култивира като декоративно дърво и поради цветовете му. Това е вечнозелен шубрак или малко дърво с височина 1–7 метра.

Плодовете имат страховит другоземен усет и са известни с скъпите си хранителни и диетични съставки. Фейхоа плод е богат на йод, който елементарно се усвоява от организма. Съдържа също по този начин огромни количества калий, пектин, витaмин С, фенолни съединения, захари, ябълчна киселина и етерични масла. 100 грама сурова фейхоа обезпечава 55 калории или 13% въглехидрати, 8% захари и по 1% мазнини и протеини.

Суровият плод е богат източник на витамин С, осигуряващ 40% от дневната стойност. Една чаша от плода съдържа 16 г диетични фибри. Вкусът му е  композиция от ягоди с ананас и гуава.

Сравнително късия период на валидност на плодовете, вероятно изяснява за какво фейхоа не се изнася постоянно и нормално се продава покрай мястото, където се отглежда. Този плод подтиква перисталтиката на червата. Фейхоа е подобаващ за хора, които страдат от диабет вид 2. Екзотичният плод извлича холестерола от кръвоносните съдове и артериите и понижава риска от хипертония. 

Фейхоата усъвършенства концентрацията и паметта.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР