Снимка, публикуваната във фейсбук групата на Пловдив, която ни изпраща

...
</TD
>Снимка, публикуваната във фейсбук групата на Пловдив, която ни изпраща
Коментари Харесай

В Пловдив: Емблематично място за снимки днес, през 20-те години на миналия век е било неузнаваемо

Снимка, оповестената във фейсбук групата на Пловдив, която ни изпраща в отминали времена, още веднъж ни подсети за място, което през днешния ден е едно от най-любимите на пловдивчани, а и на гостите на града, видя Plovdiv24.bg .

Пламен Кочев от " Акция фото Пловдивъ " съумява да ни води покрай стълбите на " Каменица ", където през днешния ден е надписът " Together ", емблема на купата на Пловдив от 2019 година - " Европейска столица на културата ". Ето какво написа той:

На фотографията виждаме две улици: " Княз Александър I " и късата улица " 11 август ", позната ни като " италианската уличка ", поради първите италиански машини за сладолед, които радваха мало и огромно. Въпреки неузнаваемия на пръв взор тип, на тази фотография съвсем всички здания са се запазили до през днешния ден.

Хотел " Империал " в началото е носил името " Берлинъ ". Под него е била сладкарница " Милка ", която на по-късни фотоси виждаме с името " Савоя ".

Над сладкарницата е било място за монтиране на рекламни плакати за филмите, които са представяни в пловдивските киносалони.

На фотографията виждаме реклама на филмите " Годините на обич " и " Пясъчната графиня ". И двата са създадени през 1928 година, което ме кара да датирам фотографията. И да са закъсняли с години, до момента в който дойдат до нас, това е без значение.

Защото ниските магазини, вляво на напред във времето, са издигнати през 1923 година от аптекаря Нешо Чипев, който е имал парцела, дружно с къщата си, чийто калкан виждаме в съседство.

Тази група магазини е била известна под името " Чипев базар ". Те са съборени п рез 1960 година с цел да се изградят стълбите, които е трябвало да отведат разхождащите се към ресторанта на върха на Сахат тепе. Днес ги знаем като " стълбите на Каменица ", пред които е статуята на Михаил Димитров Тодоров (Мильо).

Малко по-нататък, на същия тротоар, виждаме сходна група ниски магазинчета. Тях са заменили с представителната къща в розово, която през днешния ден стои отляво на търговски център " Екзелсиор ", който през 1912 година Едмондо Вакаро построява като кинотеатър " Екзелсиор " - първата постройка в Пловдив, строена особено за кинопрожекции.

Забелязвате дървените стълбове по продължение на улицата. Това са стълбовете на телефонните и телеграфните кабели, които са излизали от постройката на Централна поща, която е била в непосредствена непосредственост (вляво, отвън кадъра).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР