Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, подбирала и привличала донори

...
</TD
>Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, подбирала и привличала донори
Коментари Харесай

Стана ясно как е действала схемата с донори на кръв, разбита в Русе

Служители на ГДБОП обезвредиха незаконна група, подбирала и привличала донори на кръв в Русе. Участниците в схемата всеки ден обикаляли региона на болница " Канев ", където се намира центърът по кръводаряване, и предложили на родственици на пациенти да им обезпечат кръв. Цената варирала от 300 до 600 лв. на банка, според от кръвната група и резус-фактора.

Дилърите били трима – на възраст 26, 30 и 46 години, набирали хора с невисок обществен статус и ги уговаряли да подаряват кръв. За това самите донори получавали дребни суми. В тримата арестувани по случая са намерени тетрадки със описи, ЕГН-та, имена и кръвни групи. Към дилърите са предявени обвинявания, само че са пуснати под парична гаранция.

Търгувалите с кръв били всеки ден пред болница " Канев ". " Много пъти сме повдигали въпроса. Но резултатът е бил краткотраен. Има интервал на мъртвило, евентуално идната седмица изрично отново ще има такива хора. Дилърите са повече от хванатите трима. Това е извънредно противен акт ", уточни пред NOVA шефът медицински действия в УМБАЛ " Канев " доктор Цветан Данев.

Той обаче цитира негативна статистика, съгласно която кръводарителите през последните години са извънредно намалели. " Ние имаме ежедневна потребност от даряване на кръв, само че никога не толерираме този метод и се стремим да го избегнем ", акцентира доктор Данев.

Медикът е безапелационен, че интервенция не би била отказана на пациент, който няма записка за дарена кръв. " Ние сме в непрекъснат контакт с Центъра по трансфузионна хематология и оттова се подават нужни количества. Няма подобен случай на отказана интервенция поради непредставена бележка ", увери шефът медицински действия.

Специалистът " Младежки и обществени действия " в БЧК - Русе Антоанета Нойкова разгласи, че България няма указател на кръводарителите. " Ние вършим кръводарителски осведомителни акции. Стремежът ни е да изградим мотивация и привички за по-често кръводаряване. Хората се отзовават, само че незадоволително ", разясни тя.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР