След шест години плануване и проблеми с преместването на музея

...
</TD
>След шест години плануване и проблеми с преместването на музея
Коментари Харесай

Какво става с музея на авиацията?

След шест години плануване и проблеми с преместването на музея на авиацията от Крумово в Пловдив, наподобява, че пловдивчани още веднъж няма да могат да се насладят на атракцията. Plovdiv24.bg  се свърза с представител на музея по отношение на плануваното му пренасяне в Пловдив към този момент шеста година.

Ето какво разясниха оттова по мотива:

" Никой от нас не може да ви каже по кое време да очаквате откриването. През 2016г. господин Бойко Борисов бе споделил че ще се реалокира музеят.

Все още се оформят документите за съответната територия, на която би трябвало да бъде и те не са минали през гласоподаване на общински съвет, тъй като има разминаване на отзиви. Трябва да се вършат проекти и утвърждения, т.е. ще отнеме дълго време. "

Предисторията

Преместването на музеят на авиацията бе плануван още през далечната 2014г, като дефинитивно решение за преместването му бе взето през 2016г.

Експозицията и самолетите трябваше да бъдат преместени в терена на бившето военно отделение на бул. " Освобождение " против Мебелна къща.

През 2016 година тогавашният кмет уточни, че ще се опитат откриването на новата локация да е на 6 септември за празника на града. Въпреки " опитите ", откриването не се състоя. През 2017 година Тотев заяви че " Община Пловдив поема финансирането на идейния план на бъдещия музей, който ще се намира на бул. " Освобождение " против Мебелна къща ".

Въпреки второто заричане, още веднъж не се откри и през 2017 музея, а новата планувана дата за откритието му бе през 2019 година, когато бе планувано музеят на авиацията да бъде част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата за 2019 година

Отново година по късно, пред 2018 година, държавното управление одобри решение с което утвърди преместването в Пловдив на музея, и съобщи че нужните средства за осъществяването на решението ще бъде обезпечено по бюджета на Министерството на защитата в границите на идващите бюджетни процедури.

След година, през 2019 г. пловдивчани бяха в очакване на откриването на музея, само че уви, още веднъж бяха разочаровани.

Между 2019г. и 2020г., нямаше никакви очаквания, че може най-сетне след толкоз очакване да се реалокира в действителност музея както бе дадено години поред.

През 2021 година кметът Здравко Димитров провежда среща със служебния министър на защитата по отношение на преместването на музея.

Операцията по преместването трябваше да се поеме напълно от министерството на защитата, а тогава министърът напомни, че през 2018 година с разпореждане на Министерски съвет са планувани целево 13 милиона лв. за преместването на музея.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР