След полагането на клетва от страна на Методи Байкушев като

...
</TD
>След полагането на клетва от страна на Методи Байкушев като
Коментари Харесай

Общинският съветник Димитър Урдев подхвана новия кмет Методи Байкушев от вратата за краката с питане за такса Смет

След полагането на клетва от страна на Методи Байкушев като кмет на Община Благоевград, полагането на клетва от общинските съветници и кметовете на кметства, и след избора на ръководител на локалния парламент в лицето на Радослав Тасков, стартира същинската работа на Общински съвет, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

Общинският консултант Димитър Урдев подхвана новия кмет " от вратата за краката “, както самият той сподели, отправяйки въпрос към него, обвързван с готовността на Община Благоевград – от 1 януари 2025 година цената на такса " Смет “ да се дефинира на база количеството боклуци, които се изразходва, а не на база данъчна оценка.

" До края на годината би трябвало да приемем проект – сметката за непорочност, с която ще определим и разхода, който ние като жители ще заплащаме през идната финансова година. От 1 януари 2025 година размера на такса " Смет “ би трябвало да дава отговор на количеството боклук, който генерираме, а не както е в този момент на база данъчна оценка. В тази връзка това не може да се случи автоматизирано и в случай че желаеме да спазим закона, то има поредност от ограничения и действия, които следва да се одобряват през 2024 година. За да бъдат финансирани, би трябвало да залегнат в план-сметката, която в този момент би трябвало да одобряваме “, сподели още Урдев.

Той посъветва Методи Байкушев – този проблем да е едно от първите неща, с които да се заеме.

" Има разнообразни подходи, уповавам се да се откри най-правилния “, добави Урдев.

От своя страна кметът Методи Байкушев съобщи, че е участвал на съвещанието на Общински съвет – Благоевград, на което Димитър Урдев е сложил този въпрос към тогавашната Общинска администрация.

" Отговорът, който получихте по смисъл беше – " Нищо не сме създали “. Тепърва ще установим дали оттогава до в този момент е направено нещо. Моето съмнение е, че отговора ще бъде " Не “. Ние имаме великански въпрос с ръководството на отпадъците и той не е обвързван единствено с разделното събиране и с правилото плащаш толкоз, колкото изхвърляш. Имаме заварени проблеми с построените съоръжения и с изграждащата се анаеробна апаратура. До момента аз съм следил тези проблеми извън и не съм разполагал с цялата информация. От ден първи, откогато завоювах изборите, започнаха при мен да постъпват сигнали за доста сериозен проблем. Ние нямаме избор, с изключение на да се занимаем с този въпрос като първа задача. Неприятното е, че едно от първите неща, които би трябвало да създадем, е да приемем до края на този месец план-сметката, тъй като не знам каква подготвеност има за това “, съобщи Байкушев и помоли за самообладание, както жителите, по този начин и общинските съветници.

По думите му план-сметката би трябвало да бъде направена по най-хубавия метод, като би трябвало да се плануват вложения за построяването на подобаваща инфраструктура и обезпечаването на нужната техника за въвеждането на сходен вид пресмятане на такса " Смет “.

" Най-големите проблеми и разход е ръководството на отпадъците, за Благоевград проблем е и чистотата на въздуха. За да може да ги решим, ни трябват пари от една страна, само че те ни трябват, тогава, когато имаме специалисти в региона на ръководството на отпадъците и чистотата на въздуха. Такъв екип нямаме, имаме обособени специалисти. Нямаме дирекция по " Екология “. Трябва да имаме обособена такава дирекция с специалисти. Ще установим с какви специалисти разполагаме и какви може да ангажираме оптимално бързо. Ще разгадавам на вашата поддръжка, с цел да попълним професионален екип, който да работи по тези тематики “, добави Байкушев.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР