Шест електробуса ще обслужват нови линии от обществения градски транспорт

...
</TD
>Шест електробуса ще обслужват нови линии от обществения градски транспорт
Коментари Харесай

Благоевградчани ще имат нови електробуси и нови линии на градския транспорт

Шест електробуса ще обслужват нови линии от публичния градски превоз в Благоевград, стана ясно на конференция през днешния ден в постройката на общинската администрация в регионалния град, на която беше показан напредъкът по план " Интегриран градски превоз на град Благоевград “. Проектът планува да се внедри електронна система за ръководство на градския превоз, препоръчани за разбор са и нови линии, които ще бъдат обслужвани от шест електробуса, също закупени по плана. Предстои да бъдат доставени и въведени в употреба три зарядни станции за електробусите, разгласи координаторът по плана Янислава Вангелова. 

Характеристиките на електробусите показа Николай Недялков – шеф на компанията " Булбус Трейд “ ООД, която ще достави новите транспортни средства за градския превоз в Благоевград. Електробусите са с 22 места – седящи и правостоящи. Осигурена е досегаемост за хора в неравностойно състояние, като самите транспортни средства са напълно електрически, уточни Недялков. Изборът на по-малък размер електробуси е цел те да обслужват квартали с по-тесни улици, посочи Янислава Вангелова. 

Проектът е на стойност 5,621 млн. лв., от които близо 4,4 млн. лв. или 85 % са европейско съфинансиране. Националното финансиране е в размер на към 650 хиляди лв., а личният принос на Община Благоевград е близо 1,3 млн. лв.. Продължителността на плана е 48 месеца като интервалът за осъществяване беше продължен, защото имаше компликации, уточни Янислава Вангелова. 

Срокът за осъществяване е до 10 октомври 2023 година, а упованията са още септември идната година в Благоевград да се усети резултатът от него, сподели зам.-кметът на Благоевград по стопанска система, финанси и европейски планове Мария Петрова. Тя уточни, че екипът е съумял да " избави “ плана, защото е съществувал риск да се изгубят средствата, планувани за част от дейностите по него, както и цялата безплатна финансова помощ в размер на към 4,4 млн. лв.. 

Първоначално планът, който стартира през 2019 година, предвиждаше създаване на подлез при железопътната линия в региона на благоевградския квартал " Грамада ". За Българска телеграфна агенция Мария Петрова посочи, че при ограничение на достъпа и потреблението на железопътна инфраструктура за повече от седем поредни дни, следва да е подадено съобщение не по-малко от 24 месеца авансово. Ръководството на Община Благоевград след частичните избори през 2021 година открива, че даже и да се подаде съобщение, съществува действителен риск планът да не бъде изпълнен и регистриран в плануваните периоди.

Алтернативно, при създаване на плана преди формалния му старт, е включено въвеждане на екологичен градски превоз. Именно тази опция ще се осъществя, след изменението на контракта, уточни Петрова.

" Извървяхме целия нелек път за изменение на контракта за безплатна помощ по време на промяна на трима ръководители на Управляващия орган на Оперативна стратегия " Региони в напредък “. Проведохме срещи с част от тях и с специалисти от Управляващия орган, които ни поддържаха, несъмнено, откакто представихме аргументирани претекстове “, сподели още зам.-кметът на Благоевград. За задачите на анекса е направен обновен финансов разбор, ново моделиране на транспортна скица и установяване на оптимални направления. 

Очакванията са след осъществяване на плана към 13 на 100 да се усили броят на пътуванията с публичния градски превоз, нулево обособяване на нездравословни излъчвания в атмосферата от закупените електробуси, улеснение достъпа на хора в неравностойно състояние до услугите на градския превоз и по-добра досегаемост до второстепенната улична мрежа. Електробусите, закупени по плана, ще бъдат стопанисвани от общинското сдружение " Благоевград Еко Транспорт “ ЕООД.

Проект " Интегриран градски превоз на град Благоевград " се реализира с Договор № BG16RFOP001-1.008-0010-C01, с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР