Северната част на район Южен е известена още с името

...
</TD
>Северната част на район Южен е известена още с името
Коментари Харесай

Когато и Пловдив си имаше Айфелова кула

Северната част на регион " Южен " е известена още с името Кючюк Париж, или просто Кючук. На турската думата " кючюк " значи дребен, т.е. името на квартала е Малкият Париж.

Дългогодишен знак на " Кючук Париж “ е Оловната кула на Сачмената фабрика, издигната през 1927 година от Иван Нейков и най-високото оборудване в Пловдив през тези времена. Издигала се е на 30-40 метра височина.

От станалата фамозна кула се е изливало олово през цедилка и падайки, капките са придобивали идеалната форма на съчми, след което оловото е застивало във водния басейн изпод.

Кулата наподобявала по формата си парижката Айфелова кула и била единствената на Балканския полуостров, в която се получават оловни сачми по натурален капков път.

Спорен остана въпросът дали Кулата е причина кварталът да се назова " Малкия Париж ". Според някои това име е съществувало и в по-ранни години. Кварталът е именуван и с други имена, само че явно съществуването на кулата е подсилило тъкмо " Кючук Париж ". Интересно е, че и други градове са били сравнявани с Париж или с Венеция, само че в тази ситуация с пловдивския квартал става дума за самоирония. Кючука е бил тъкмо противоположното на Париж – с кирпичените си къщурки и кални улици.

Спорен остана и въпросът дали кулата е можело да бъде избавена или към този момент е била задоволително амортизирана и рискова

Разрушена е през 2002 година Сега на нейно място има огромен жилищен блок.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР