Съвременните предизвикателства пред прокурорите в международен план в борбата им

...
</TD
>Съвременните предизвикателства пред прокурорите в международен план в борбата им
Коментари Харесай

Зам. главният прокурор Пиронева: Проблемите с международната престъпност се решават със сътрудничество

Съвременните провокации пред прокурорите в интернационален проект в битката им с трансграничната престъпност, кибепрестъпленията и прането на пари стават от ден на ден и повече. Именно съдействието сред специалистите, които приказват на един език, седнали на една маса, може да даде най-ефективните резултати и да реши общите ни проблеми. Това съобщи заместител основният прокурор Десислава Пиронева на откриването на Международна конференция на тематика " Обмяна на опит и положителни практики за противопоставяне на транснационалната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари “, на която Прокуратурата на Република България е хазаин.

Форумът се организира в интервала 30.05-01.06 2023 г в гр. Бургас и събира на едно място представители на прокурорски органи на  страни от Източна Европа и Централна Азия, на Департамента по енергетика на Съединени американски щати, и на разнообразни български институции.

На откриването на форума участваха представителят на основния прокурор Сийка Милева, Цветомир Йосифов, завеждащ отдел " Международен “ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, окръжният прокурор Георги Чинев, представители на Главна дирекция " Гранична полиция “, Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и други

Модератор на полемиката в първия ден от конференцията бе зам.-апелативният прокурор на Бургас Валентина Маджарова. Чрез предварителната защита се реализира понижаване на престъпността, на разноските за противопоставяне на общественоопасните прояви, както и повишение на сигурността на жителите. От позиция на прокуратурата причина за ефикасна предварителна защита е обезпечаването на наложителност и своевременност на наказванията. Но за поддържане на положителните международни и европейски практики интернационалното съдействие и конгреси като сегашния са от голямо значение “, акцентира Маджарова. 

Представителите на Главна дирекция " Гранична полиция “ демонстрираха презентации на тематика заканите от закононарушенията, свързани с радиоктивни и нуклеарни материали, като описаха съответни случаи, по които са работили. Те прибавиха, че още от 2008 година България е подпомагана интензивно от Департамента по енергетика на Съединени американски щати в противодействието на нерегламентирания трансграничен трафик на радиоактивни и нуклеарни материали по силата на подписан меморандум за съдействие сред двете институции. Георги Матвеев, представител на Департамента, посочи ползотворното взаимоотношение сред българските служби и Съединени американски щати в региона на следствията на сходен вид закононарушения.

Представителите на прокурорските институции в Литва сложиха специфичен акцент върху битката с тероризма и значимата роля на интернационалното съдействие за ограничение на каналите за финансиране на терористични действия, огромен част от които към този момент са се пренесли в интернет пространството.

Азербайджан показа своя опит в преследването на трансграничната престъпност и битката с киберпрестъпленията.

Форумът продължава с презентации на представителите на прокурорските институции от България, Турция, Румъния, Молдова и Украйна.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР