С ритуал по поднасяне на цветя и венци обществеността в

...
</TD
>С ритуал по поднасяне на цветя и венци обществеността в
Коментари Харесай

Отдадоха почит към зверски убитите герои от Орловец

С обред по поднасяне на цветя и венци обществеността в Симитли означи 99 години от зверското ликвидиране на героите от Орловец.

По пътя сред Симитли и Черниче, към този момент съвсем век, монументът припомня за Стоян Газерски, Ангел Кипров, Партени Партениев, Симеон Попгеоргиев, Костадин Трендафилов, Трошан Трушанов, Кральо Цветков, Йосиф Чакалски и Петър Чакалски – множеството поданици от симитлийските села.

Преди 99 години, те намират гибелта си, като са задържани и грубо убити в нощта против 24 август през 1925 година. Те са били будната съвест на обществото, не са били локалните управници. За времето са били добре образовани, будни млади българи. Затова, на тази дата преди 99 години са платили с живота си.

Песента Орловец, по текст и музика на починалия Димитър Янев и аранжимент на Димитър Динев, звучеше по време на поклонението.

Глава пред героите сведоха кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, зам.-кметовете Маруся Филатова и Елеонора Гаврилова, кметът на село Крупник Александър Равначки, кметът на село Черниче Георги Стефанов, зам.-председателя на Общински съвет – Симитли Юлия Янчева, жители и общественици.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР