С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Христо

...
</TD
>С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Христо
Коментари Харесай

Зам.-кметът на Русе поднесе венец на паметника на Христо Ботев в Букурещ

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в парк “Крал Михай I " българската общественост в Букурещ уважи 176-ата годишнина от рождението на видния стихотворец и бунтовник. Инициативата бе проведена от посолството на Република България в Румъния, а измежду формалните посетители на събитието бяха зам.-кметът на община Русе Енчо Енчев, посланикът на Р България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, представители на многонационалната дивизия “Югоизток " към НАТО в Букурещ. Това оповестиха от Община Русе.

" Христо Ботев остави непреходно завещание, което продължава да влияе върху нашата национална еднаквост. Неговото дело въодушевява, утвърждава и възвеличава българския дух, а наша отговорност и дълг е да предадем подвига му на идващото потомство ". С тези думи се обърна към присъстващите зам.-кметът Енчо Енчев. Той изрази своята благодарност към българската общественост в Румъния, която постоянно се събира, с цел да почете паметната дата. В словото си Н.Пр. Радко Влайков отдаде респект към личността и делото на революционера. “Ботев е вечен и ние постоянно ще носим в сърцата си величието на неговата всеотдайност и образеца, който ни оставя и завещава ", сподели посланикът ни в Румъния.

На събитието участваха още представители на русенското национално читалище " Христо Ботев “, както и дипломатическият корпус на задачата ни в Букурещ. По традиция в него участваха и представители на Демократичния съюз на българите в Румъния, на Федерацията на българската общественост в Румъния, както и възпитаници от българското неделно учебно заведение към посолството ни в Букурещ “Йордан Йовков ", водени от шефа на образователното заведение Надежда Кула.

Поднесени бяха венци и цветя и на паметника на Васил Левски, който е в непосредствена непосредственост до този на Ботев.

След края на церемонията дипломат Влайков връчи от името на министъра на образованието и науката почетна грамота на Виолета Пикова - учител с 23-годишен стаж в българското неделно учебно заведение към посолството ни, с което се отбелязва нейният извънреден принос към образованието по света.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР