С оглед на политическите събития лятото ще е горещо, определено.

...
</TD
>С оглед на политическите събития лятото ще е горещо, определено.
Коментари Харесай

Климатологът Симеон Матев: Наближава първата гореща вълна, температурите в Сандански и Петрич ще надхвърлят 40 градуса

" С оглед на политическите събития лятото ще е горещо, несъмнено. И от метеорологична позиция също се чака топло лято. Ще забележим дали ще е най-топлото – има такава опция в световен аспект. Температурите ще стигнат над 40 градуса. Наближава първата гореща вълна. През идната седмица се чака температурите да доближат до 38 градуса. Възможно е тук-там да удари и 40. “

Това сподели пред bTV Симеон Матев - климатолог и основен помощник в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

" Традиционно най-топлите места са Русе, Хасково, Димитровград, Пловдив и несъмнено - Сандански и Петрич. При сегашната гореща вълна се чака точно тези региони да доближат най-високите температури. И тъй като е първа жега за сезона, ще я понесем тежко. Но с напредването на сезона, ще свикнем с горещините и няма да ни вършат усещане “, изясни още Симеон Матев.

" Винаги когато има условия да превали, през лятото нормално и прегърмява. Май и първата половина на юни са интервала, в който гръмотевичните стихии са най-чести като събитие по отношение на цялата година. Това е нещо обикновено. Тази година даже по-рано се постави завършек на този съвсем всекидневен интервал с валежи. Смея да кажа, че юни ще си бъде типично летен месец, за разлика от предходните 3, 4 години “, добави климатологът.

" За туризма това е добре, че през юни ще има повече слънчеви часове. Времето ще е по-стабилно. За земеделците обаче не е добре. Пожарите са неподходящ детайл от страна на климата. По-характерни са за втората половина на лятото. Всеки един ден с превалявания в този момент, значи един ден по-малко с възможност за пожари през втората половина на лятото. Започвайки със изсъхнало време от в този момент, можем да чакаме по-висока пожароопасност през юли и август, добави Матев.

Той напомни, че преди две години Германия и Белгия претърпяха най-тежките наводнения от 250 години насам.

" Само две години по-късно това се случва още веднъж. Което демонстрира, че климатът ни се намира в нов интервал на развиване. И тази нова фаза допуска случването на рискови феномени, които някои хора даже не са преживявали. Това са новите условия, с които ние би трябвало да се оправяме “, изясни Симеон Матев.

По думите му утрешният ден ще е доста удобен за избори.

" Няма да има екстремности и събития от метеорологичен аспект, които да нарушат изборния ден. В планинските региони на Западна България ще се развият тлъсти купести облаци, само че местата с подобен дъжд няма да са доста. Не би трябвало да чакаме проблеми най-малко с времето в изборния ден “, заключи климатологът.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР