С настъпване на пожароопасния сезон (1 април – 31 октомври),

...
</TD
>С настъпване на пожароопасния сезон (1 април – 31 октомври),
Коментари Харесай

РИОСВ – Пловдив с превантивни мерки срещу пожари

С настъпване на пожароопасния сезон (1 април – 31 октомври), шефът на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) Ивайло Йотков предприе превантивни дейности за запазване на резерват " Червената стена “ и поддържан резерват " Изгорялото гюне “ от пожари, които слагат под риск растителните и животинските типове и унищожават местообитанията им.

С цел бърза и съответна реакция при вероятно пораждане на сходно злополучие в рамките на двете предпазени територии, които са изключителна държавна благосъстоятелност, са планувани оперативни проекти за противопожарно устройство за 2024 година. Изготвени са и схеми за обявяване на всички равнища. В тях е написана координацията – от приемането на сигнал на дежурните телефони, през информирането на шефа на екоинспекцията, до взаимоотношението със службите по пожарна сигурност и отбрана на популацията, гражданска отбрана, специалистите по биоразнообразие, доброволни формирования в Кричим, Бачково, Орешец, Добростан и други структури.

За битка с огъня в рамките на двете предпазени територии са основани и се поддържат противопожарни депа. Организирано е профилирано наблюдаване в пожароопасни региони и наряди по график. Ще се реализира засилен предпазен надзор върху активността на притежатели и ползватели на обекти, гори, земи и водни площи на територията на резерватите. Предвидените в закона санкции за извършители са от 500 до 5000 лева на физически лица и от 1000 до 10 000 лева на юридически.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив приканва всички жители да бъдат бдителни и да не позволяват възникването на пожари в горските територии, тай като те са едни от най-опасните и сложни за преодоляване бедствия.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР