С голям успех премина концертът Да празнуваме заедно на фондация

...
</TD
>С голям успех премина концертът Да празнуваме заедно на фондация
Коментари Харесай

Талантливи деца от различни етнически групи омагьосаха публиката на концерта Да празнуваме заедно

С огромен триумф мина концертът " Да честваме дружно " на фондация " Етническа естетика ". В него участваха близо 150 надарени деца и младежи от разнообразни етнически групи, като показаха най-различни танци, песни и стихотворения от българския, арменски, турския и ромския фолклор.

Събитието се състоя в Пленарна зала на Община Русе, а приветствия към уредниците и участниците бяха отправени от името на регионалния шеф Данаил Ковачев и кмета.

" Радостен съм, че в нашия град се организират сходни събития, които са удостоверение за толерантността и разбирателството сред другите общности. Това е следващото доказателство за висотата на нашето общество. В динамичните световни условия, в които живеем, постоянно ставаме очевидци на размити полезности, само че тази прелестна самодейност, която продължава към този момент близо четвърт век, е измежду най-ярките свидетелства за човещина и угриженост към другия “, се споделя в написаното от Ковачев. " Творете, радвайте се и постигайте нови триумфи! Убеден съм, че Вашата работа ще продължи да получава справедливо самопризнание от от ден на ден хора. Успех и на добър час, и знайте, че имате цялостната ми поддръжка “, добавя още регионалният шеф.

Над два часа русенци и гостите на концерта " Да честваме дружно " се любуваха на гения на участниците, които с доста музика, танци и етно-предизвикателства ги придвижиха във вълшебството на Коледните и Новогодишни празници. Над 10 танцови и музикални състава от Русе и района взеха присъединяване в самодейността.

Момичетата и момчетата от арменския танцов състав " Аревахач “ с доста въодушевление показаха своя фолклор. Особено впечатлиха публиката с танца си " Трибагреник ". Коледни песни на български, британски и арменски езици изпяха децата от арменската общественост. Традиционно турски, български и ромски фолклор показаха децата и младежите от Народно читалище " Гюнеш ". Те се отличиха и с разнородни достоверни и съвременни костюми на турската общественост. Уникално тъпан-шоу изненада публиката на концерта " Да честваме дружно “. Алейна Махмудова се изяви със соловия танц " Кокиче ".

Пищно ревю с изискани тоалети бе един от забавните акценти в програмата на събитието. Елегантните девойки и момчета от Професионална гимназия по облекло " Недка Иван Лазарова “ за следващ път дефилираха с доста прелест и самочувствие със особено готова сбирка, отдадена на Русе.

Изящни типичен балетни осъществявания, български фолклорни песни и танци също бяха част от програмата на " Да честваме дружно ". Децата от Хор " Дунавски талази “ с Коледни песни потопиха всички присъстващи в настроението на идните празници. Балетната школа " Инфанти “ към читалище " Захари Стоянов “, с началник Снежана Байчева, за следващ път бе подготвила нова приказност от обилни типичен танци. Те се включиха с танци от балетите " Жизел ", " Баядерка " и " Есмералда ". Най-малките балерини се показаха с италианска тарантела.

В програмата бяха включени певчески осъществявания на солистите от Детско-юношески фолклорен отбор " Зорница “ при Общинския детски център за просвета и изкуство. Зрелищни акробатничи осъществявания също изненадаха публиката на концерта " Да честваме дружно ". Мартин Василев и Гергана Ганчева от " Слънце " поздравиха публиката с известни коледни песни. Виртуозните танцьори от Фолклорен отбор " Русчуклийче “ с началник Нели Гарвалова също се погрижиха за положителното въодушевление.

Добрият Дядо Коледа и тази година бе подготвил великодушна почерпка и дарове за дребни и огромни. Публиката в залата обичайно също се наслаждения на Коледни кулинарни изненади.

Идеята на концерта " Да честваме дружно “ е да се даде опция за изява на надарени младежи, лауреати на състезания и за следващ път да се потвърди, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за пример на етническа естетика.

" Вярваме, че празникът е същински хубав и пълностоен когато е споделен. Фондация ‘Етническа хармония’ към този момент повече от двадесет години създава и осъществя стратегии за одобряване на естетика, приемливост и взаимопомощ сред деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България “, показа ръководителят на " Етническа естетика “ Румяна Куцарова.

Тя уточни още, че концертът " Да честваме дружно " за поредна година е даван за образец за добра процедура на високи конгреси на Европейската комисия. Традиционният концерт " Да честваме дружно " събира на една сцена младите гении на Русе и е натурален свършек на една сполучлива година за " Етническа естетика “, изпълнена с етно-предизвикателства и забавни интернационалните планове в региона на гражданското обучение.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР