Русенци се събраха пред Паметника на Альоша, за да отбележат Деня

...
</TD
>Русенци се събраха пред Паметника на Альоша, за да отбележат Деня
Коментари Харесай

Пенчо Милков по случай 9 май: Русе почита и двата празника 

Русенци се събраха пред Паметника на Альоша, с цел да отбележат Деня на победата над фашизма. По традиция доста наследници на участници във Втората международна война бяха пристигнали със фотоси на своите близки, с цел да се включат в така наречен “Безсмъртен полк “.

На церемонията по полагане на венци и цветя участваха завеждащият консулския отдел на съветското посолство в София Владимир Чертков, кметът Пенчо Милков и зам.-кметът Енчо Енчев, депутатът от " Възраждане “ Златан Златанов, ръководителят на Регионалния съвет " Приятели на Русия “ проф. Красимир Ениманев, предаде Русе Медиа.

" Отбелязваме този празник в комплицирани времена, само че сме се събрали да отдадем респект на бойците и тружениците в тила и да им благодарим за свободата, която са ни подарили. България и Русия постоянно са били дружно и по този начин ще бъде “, сподели в словото си Владимир Чертков.

Кметът Пенчо Милков сподели, че в сложната интернационална конюнктура доста хора се двоумят какво да създадат на днешния 9 май.

“Аз нямам колебание какво да направя и смятам, че през днешния ден имаме двоен празник. Първо, това е Денят на успеха – ден, който не би трябвало да забравяме в никакъв случай, тъй като той постави завършек на колосален спор с 61 милиона жертви, и да помним, че войната е най-големият смут и не би трябвало да я позволяваме. Трябва да помним и кой има главен принос за успеха и да отдадем своята респект. Защото успеха над фашизма е въз основа на милиони жертви от съветския народ, които са дали живота си. Отделно през днешния ден е Ден на Европа и това обединяване ние също би трябвало да го отбележим. Благодаря, че Русе почита двата празника “, сподели кметът.

Слово за смисъла на 9 май и за недопускането на въвличането на България във война произнесе и проф. Ениманев. Паралелно с церемонията вървеше и подписка за осъществяване на народен референдум за мир и суверенитет.

След поднасянето на венци и цветя шествието на " Безсмъртния полк “ потегли от Паметника на Альоша по ул. “Александровска “ до съветските гробища, където да се направи опело. Гражданин с колело опита да попречи на шествието и да предизвика участниците, само че служителите на реда реагираха незабавно и не разрешиха да се стигне до напрежение.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР