Реставрирана пловдивска къща спечели голямата награда в раздел Културно-историческо наследство

...
</TD
>Реставрирана пловдивска къща спечели голямата награда в раздел Културно-историческо наследство
Коментари Харесай

Върнаха оригиналния блясък на уникална къща в Пловдив

Реставрирана пловдивска къща завоюва огромната премия в раздел " Културно-историческо завещание " в националния конкурс Archinova 2022 на Камарата на архитектите в България, който се организира под патронажа на министъра на районното развиване и благоустройството.

Категорията за реституция, консервация, реорганизация на здания се включва за пръв път в състезанието. Отличената постройка се намира на ул. " Съборна " 19 в Стария Пловдив и е превърната в изложба, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Къщата е строена към 1910 година като двуетажна жилищна постройка със партер. Има статут на индивидуален архитектурно-строителен монумент, като характерен представител на преходния интервал сред възрожденската и следосвобожденската архитектура. В течение на годините е била подложена на голям брой преустройства и надстрояване. 

Инвеститорът Венцислав Джурков взема решение да върне предходния й искра и разпорежда на архитектите Милена Крачанова и Пламена Андонова от " Ателие дуо " да я възстановят. Сградата безусловно е извадена от руините, възобновена е истинската планова скица и е направено вътрешно преустрояване в художествена изложба и жилище.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР