Реновирането на пешеходната алея на булевард Свобода“ е един от

...
</TD
>Реновирането на пешеходната алея на булевард Свобода“ е един от
Коментари Харесай

Кметът на Западен: Няма опасност да загубим статута си на най-зеления район в Пловдив

Реновирането на пешеходната алея на бул. " Свобода “ е един от най-хубавите обекти, осъществени през годината в регион " Западен “, споделя в изявление за Plovdiv24.bg кметът.

Най-открояващият се план обаче е паркът на някогашната Гарнизонна фурна. " Поставили сме си за цел през пролетта да имаме нов парк с всичките му дадености. Той ще се простира на повърхност от 8,2 декара. Половината от него е остарял парк, със остарели алеи и малко пейки, без осветяване. Сега ще имаме възобновена настилка безусловно на всички места, нови алеи, осветяване, видеонаблюдение. В новата част ще има две хубави детски площадки, фитнес с пет уреда, три тенисни маси и огромно площадно пространство с доста пейки. Тъй като там има два огромни булеварда, целият парк ще бъде ограден с ажурна ограда. Освен това от вътрешната страна ще дублираме със зелен пояс от шубраци. Планирана е и напоителна система “ - споделя Колев.

Районният кмет счита, че няма заплаха " Западен “ да загуби статута си на най-зеления регион в Пловдив.

" Има доста територии към Гребната база, река Марица, Помпената станция, които са напълно озеленени и на които в никакъв случай няма да се строи нищо. Строителството по " Пещерско шосе “ се прави в частни парцели, които към оня миг не са били осъществени. Има проекти отпреди 10-12-13 години за застрояването и те се съблюдават.

" Голямото предизвикателство остава за общината, тъй като би трябвало да направи самата инфраструктура. Общината няма да може да оправи сама, би трябвало поддръжка и от страната, тъй като приказваме за доста огромни територии, на които би трябвало да се изградят улици и тротоари. Според мен би трябвало да има целенасочена политика от държавното управление да се отпускат средства на огромните градове тъкмо за такива територии за нова инфраструктура “ - разяснява той.

Имотът от 81 декара в парк " Отдих и просвета “ е частен от 2002 година. Според Общия организационен проект той е очакван за отдих и рекреация, т.е. ориентиран към действия за забавление. Колев утвърждава концепцията на кмета да се стартират диалози със притежателите за отчуждаване или подмяна на парцела с различен подобаващ.

" Хубаво е това нещо да е регламентирано и там да няма строителство. Ако ще има, то да бъде ориентирано чисто към атракционите. Аз също имам концепция към зоологическата градина, която се надявам идната година да започва и да бъде приключена, да се провежда цяло пространство, обвързвано с сходни дребни атракции. Не приказвам да се леят бетони, само че да има хубави алеи, да има осветяване, да се социализира, да има развлечение за деца. Болно ми е, когато хора от Пловдив вървят в Стара Загора или в Пазарджик да гледат зоологическите градини или разнообразни занимания “ - споделя кметът.

Прогнозира, че следва застрояване по протежението на ул. " Остромила “ от едноименния квартал към " Прослав “. Според Общ устройствен план там се планува развиване на нов квартал от еднофамилни къщи с огромни дворове. С стартирането на пробива " Модър-Царевец “ и разширението на бул. " Пещерско шосе “ обаче трафикът в региона ще бъде разтоварен. Заради нестабилната икономическа конюнктура единственият обект, който е спрян е реконструкцията на " Генерал Колев “.

През 2023 година акцент в работата на администрацията ще е построяването на повдигнати пешеходни пътеки и осветяването им.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР