Ремонтът на Дондуковата градина в Пловдив върви с добри темпове,

...
</TD
>Ремонтът на Дондуковата градина в Пловдив върви с добри темпове,
Коментари Харесай

В Пловдив реконструират първия в България обществен парк

Ремонтът на Дондуковата градина в Пловдив върви с положителни темпове, заяви за Plovdiv24.bg кметът на регион " Централен ".

Реконструкцията на първия в България публичен парк, разгласен за монумент на парковото изкуство, стартира при започване на април. За това време строителите съумяха да демонтират всички пейки, кошчета, бетонни детайли, настилката от алеите. В момента се разрушава бетона на старите водни огледала по основната алея, които се отстраняват изцяло.

Двете детски площадки, които преди бяха на разнообразни места, ще бъдат обединени една до друга. За новото детско пространство към този момент е излята бетоновата основа, а на по-късен стадий ще се доставят и оборудванията за игра.

" Тротоарът на улица " Бетовен " откъм градината ще бъде ремонтиран и пуснат за придвижване. Едновременно с това ще пуснем и детската площадка, тъй като в радиус от 300-400 метра няма други детски площадки и децата няма къде да играят " - сподели Стаменов.

В развой на строителство е новият шадраван на площадчето до дома на младоженците. Подложката и арматурата за него към този момент са направени, а при започване на идната седмица ще се излее бетона. След това би трябвало да изчака софтуерното време от 20-тина дни и ще продължи построяването на водната атракция. Паралелно с това се работи и по напоителната система.

Реконструкцията на Дондуковата градина се " Консорциум Дондукова градина " с водещ сътрудник компания " Рестстрой " за реконструкцията на парка и " Драгиев и ко " за контактната зона. Проектът е утвърден и координиран с НИНКН.

Концепцията планува възобновяване на градината от по-стар интервал, непосредствен до първичния й тип. Ще се отстранят нетипичните архитектурни и композиционни детайли, импортирани при реконструкцията от 1978 година, ще се махнат правоъгълните ниши и клоцове, а алеите ще се изправят. В пресечната точка на огромното кръгово пространство е разположен шадраван с динамичен воден резултат и осветяване, към който ще има тревна повърхност. 

Двете второстепенни алеи от кметството и от ул. " Софроний Врачански " се резервират. Възстановява се второто по-малко кръгово пространство и в центъра му ще се инсталира железна решетка с надпис " 1878 " - годината на основаване на градината. Основното допълнение в обновения план е ситуирането на павилион с лека остъклена железна структура - оранжериен вид и ажурна защитна ограда. 

За реорганизация, озеленяване, паркоустройство и благоустройство на Дондуковата градина са обезпечени общо 4.5 милиона лв., от които 3.8 млн. заем от Фонда за устройчиви градове и 700 000 лева лични бюджетни средства и/или средства от държавния бюджет.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР