Ремонтът на Брезовско шосе и булевард Дунав, който е част

...
</TD
>Ремонтът на Брезовско шосе и булевард Дунав, който е част
Коментари Харесай

Краят на ремонта на Брезовско шосе - някога, но не сега

Ремонтът на " Брезовско шосе " и бул. " Дунав ", който е част от Водния цикъл на Пловдив, би трябвало да завърши до края на календарната 2023 година За да се навакса със закъснението, по цялата дължина на трасето чак до Голямоконарско шосе са разкрити четири работни места. Идеята е да се завърши колкото се може по-бързо най-западният сектор на плана, след което строителната бригада да се реалокира при археологията на Брезовско, изясни за Plovdiv24.bg заместник-кметът по строителство и вложения.

Спазването на периода за довеждане докрай на целия обект зависи напълно от археологическите изследвания на праисторическата могила Яса тепе. Древното населено място е с площ над 50 декара, като диаметърът му е към 300 метра. Миналата година археолозите са съумели да проучат към 50 метра от трасето, които обгръщат останките от отбранителните уреди на селището. Открити са няколко глинени и керамични фигурки и съдове, елементи от предмети от кост, кремък и сечива. 

Още тогава е насъбрано забавяне в осъществяването на обекта с 6 месеца. След зимната пауза, при започване на май археолозите възобновиха работата си и занапред ще стартира изследването на обитаемата от праисторическите хора част на селището. Заради дъждовното време обаче обектът още веднъж е в стадий изчакване. Изкопът е наводнен от ежедневните превалявания и не може да се работи. 

Това е най-сложният план, осъществен в Пловдив през последните години - третия лот на Водния цикъл. Той обгръща реорганизация на водопровода и канализацията и създаване на обходен колектор " Брезовско шосе - бул. " Дунав ". Изпълнението му започва в края на 2021 година Сложността идва от там, че новите тръби се пресичат с колекторите на Топлоелектрическа централа и трасетата на интернет доставчиците и останалата подземна инфраструктура. На места изкопите са с дълбочина 10 метра и всички те би трябвало да са надеждно укрепени, разяснява заместник-кметът Райчев.

Проектът се финансира по Оперативна програма " Околна среда " и крайният период за осъществяване е 2023 година Третият лот на Водния цикъл е оценен на 20 милиона лв.. Сумата е обновена и на изпълнителя компания " Пимк " е изплатена индексация по утвърждения от страната механизъм поради инфлацията. 

Най-потърпевши от продължителния ремонт са търговците от " Брезовско шосе ".  Вече година и половина търговията в региона е замряла.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР