Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Община Пловдив, имат удоволствието

...
</TD
>Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Община Пловдив, имат удоволствието
Коментари Харесай

В Пловдив стартира едно от най-чаканите събития

Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Община Пловдив, имат удоволствието да Ви поканят на " Пролетен панаир на занаятите “, който ще се организира в интервала 25 – 28 май 2023 година /четвъртък - неделя/.

Тази година надарените занаятчии ще оживят централната градска част против стълбите с надписа “Plovdiv 2019 " - ул. " 11-ти август “ /демонстрации и базар/ и ул. " Др. Вълкович “ /Пленер " Накити от мъниста " и безвъзмездни, детски работилници/. Майстори от цяла България ще показват и показват обичайни български занаяти.

" НАКИТИ ОТ МЪНИСТА “ е тематиката на тазгодишния пленер, част от " Пролетния панаир на занаятите “. Той ще се организира на ул. " Др. Вълкович “. Вплитането на мъниста в накитите и носията на българката се практикува от хилядолетия насам и до през днешния ден се смятат за неизменима и наложителна част от тях.

Българката вплита антични знаци, фамилни орнаменти и предава занаята от генерации на генерации. По време на ПЛЕНЕР " НАКИТИ ОТ МЪНИСТА “ ще се докоснете до изяществото и обичаи защитавани от хилядолетия. Участниците в пленера ще бъдат провокирани да възстановят древен накит от мъниста. Жури ще дефинира спечелилия в конкуренцията.

По време на " Пролетен панаир на занаятите “ ще се проведат две безвъзмездни детски работилници и благотворителна изложба-базар " Деца творят за деца “ с произведения сътворени в Занаятчийско учебно заведение – Пловдив.

Очакваме Ви, с цел да се потопим в магията на българските обичаи и занаяти.

Ето и Програмата

25 май /Четвъртък/

10:00 - 19:00ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/. Ще се показа творчеството на занаятчии, от цялата страна, които не стопират да ни радват и удивляват с гения и вдъхновението си. В импровизирни работилници, жителите и гостите на Пловдив, ще видят вълшебен процеси онлайн: по какъв начин в,, Ковачница на колела’’ от парче стомана се изковава нож, и се оформя в приключено произведение, на " Пеещото колело " от парче глина се извайва съд, танцуваща совалка с магията на сплетните влакна и доста други. Гост участници - възпитаници от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване " Христо Ботев ", ще показват и показват поминък " Дърворезба ".

17.00 ч. Дефиле от площад " Стефан Стамболов " /Община ПЛОВДИВ до стълбите,,ПЛОВДИВ 2019``, / танцови, музикални сформира, участници в Панаир на занаятите и Пленер " Накити от мъниста " /

17.30 ч. Официално разкриване на сцена на стълбите " ПЛОВДИВ 2019 " Музикална стратегия с присъединяване на детска танцова школа към Фолклорен отбор " Тракия “ и Дуо Челебийче.

26 май /Петък/

10:00 - 19:00 ч Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

10:00 - 18:00ч. Пленер,,Накити от мъниста ". Участниците от цялата страна Софка Радева, Марияна Вълкова, Веселина Жегова, Елка Иванова, Мария Христоскова и Цветанка Георгиева ще показват пред посетителите техники за разработване на мънистени украшения и ще премерят уменията си в извънредно красивия поминък.

11:00–18:00ч. Изложба,,Цветна магия’’ показва изящни модели на украшения и колани от мъниста, сътворени от участниците в пленера, потвърдили се в България и чужбина.

27 май /Събота/

10:00 - 19:0ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

10:00 - 18:00ч. Пленер,,Накити от мъниста ".

11:00 - 18:00ч. Изложба,,Цветна магия’’

10:30 - 18:30ч. Благотворителна изложба-базар " Деца творят за деца “ на произведения сътворени от децата минали образование в Занаятчийско учебно заведение - Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за създаване на Клиника по педиатрия в Пловдив.

*Сподели усещания и преживявания- книга в която искащите могат да споделят своите прекарвания от Панаира на занаятите.

13:00- 17:00 Детска работилница " Фантазия от мъниста’’ Безплатно децата ще могат да се допрян до вълшебството на мънистата и да творят под управлението на занаятчия.

28 май /Неделя/

10:00 - 19:00ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.

10:00 - 17:00ч. Пленер,,Накити от мъниста ". Обявяване спечелилия в надпреварата-17.00ч.

11:00 - 18:00ч. Изложба,,Цветна магия’’

13:00- 17:00ч. Детска работилница " Сътворено с занаятчия Жана Иванова “. Безплатно, деца ще могат да си създадат накит с техника изсъхнало плъстене.

10:30 - 18:30ч. Благотворителна изложба-базар " Деца творят за деца “ на произведения сътворени от децата минали образование в Занаятчийско учебно заведение - Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за създаване на Клиника по педиатрия в Пловдив.

" Пролетен панаир на занаятите “ се финансира от " Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2023 година "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР