Районен съд – Бургас съвместно с Общинския съвет по наркотични

...
</TD
>Районен съд – Бургас съвместно с Общинския съвет по наркотични
Коментари Харесай

Говориха с бургаски ученици за енергийните напитки, райския газ и наркотиците

Районен съд – Бургас взаимно с Общинския съвет по наркотични субстанции и с поддръжката на Окръжен съд – Бургас, проведоха конгрес на тематика " Вредното въздействие от използването на наркотични субстанции и наказателната отговорност на наркозависими лица ". Инициативата бе продължение на извършена такава през март и се организира в навечерието на Международния ден за битка със злоупотребата и трафика на наркотични субстанции. В тази поредна превантивна акция на съда и Общинския съвет по опиати се включиха и здравни експерти от Сдружение " Младите лекари на Бургас ". Модератори на форума бяха районният арбитър Анатоли Бобоков, ръководителят на Общинския съвет, Росица Димова, младите лекари доктор Диян Господинов и доктор Лина Хаджиилиева, Мария Атанасова от Сдружение " Взаимопомощ на съзависими " и Пламен Атанасов, представител на Терапевтичен център " Рето-Надежда ". Участваха възпитаници от ПГТ " Проф. доктор А. Златаров ", ПГСАГ " Кольо Фичето ", НЕГ " Гьоте " и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас.

  " Организираме още веднъж този конгрес, с цел да дадем своя принос в битката с този огромен проблем за младежите и обществото ни – използването на наркотични субстанции ", с тези думи ръководителят на Районен съд – Бургас Евгени Узунов, се обърна към участниците. " Трябва да сме загрижени един за различен и да си оказваме помощ и нашата цел е да предизвикваме тези полезности във Вас, бъдещето ни. Не желаеме да броим статистика и каузи. Искаме да осъзнаете, че от един дребен опит, постоянно настъпват невъзвратими последствия ", сподели още арбитър Узунов.

  " Това, което вършиме на млади години, ще се отрази на целия Ви живот ", разяснява председателката на Общинския съвет по наркотични субстанции, Росица Димова. Тя приказва на учениците за отговорността, която носят към самите себе си.

Съдия Бобоков показа на младежите наказателната отговорност, която самите те носят, за държане и разпространяване на наркотични субстанции. Българското законодателство не прави разграничаване за държаното количество опиат, единствено една цигара може да реализира състава на закононарушението, визирано в Наказателен кодекс. Не съществува и " персонална доза ", която да бъде освободена от наказателна отговорност.

Младите лекари на Бургас описаха на учениците за въздействието от използването на енергийните питиета, " райския газ ", марихуаната, амфетамините върху подрастващия организъм. Последваха трогващи истории, разказани от първо лице от майка на наркозависим и излекувал се към този момент подобен. Личният конфликт с болката, битката за оцеляване след срещата и използването на наркотични субстанции, зависимостта, халюцинациите, експанзията. " Това е болест за цялото семейство и обграждане на употребяващия опиати. Споделяйте, няма безгрешни хора! Помогнете на другар, до момента в който е време ", сподели Мария Атанасова. Мария и Пламен описаха, по какъв начин използването на наркотични субстанции води до загуба на морал, полезности, предпочитание за живот. Какви са признаците, по които можем да разпознаем един употребяващ и лесния път до диагнозата " параноидна шизофрения ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР