Ръководството на най-голямото лечебно заведение в страната стартира програма за

...
</TD
>Ръководството на най-голямото лечебно заведение в страната стартира програма за
Коментари Харесай

УМБАЛ Свети Георги Пловдив въведе програма за обучение на санитари

Ръководството на най-голямото лечебно заведение в страната започва стратегия за образование на санитарите. Целта е да се покачат компетентностите на чиновниците в УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД - Пловдив, заемащи длъжността " Санитар “, както и да се усъвършенства трудовото им показване, в това число познаване на хигиеничните правила и условия, боравене с препарати за разчистване и стерилизация, разделно събиране и вярно отклоняване на битов и биологичен боклук, съблюдаване на разпоредбите за недопускане на вътреболнични инфекции, създаване на етично държание в връзката с личния състав и пациентите, познаване на нормативната уредба, обвързвана с активността. 

Предвижда се годишно да се организират лекции и полемики по разнообразни тематики, според одобрен график, на целия санитарски състав. Обученията се организират вътрешно и се водят от готови експерти на лечебното заведение. Всички чиновници минали образованието поставят тест за инспекция на усвоения материал и на издържалите се издава документ за преминато образование по съответните тематики. 

През месец февруари 2024 година беше извършено образование на 300 от санитарите, което обхвана 5 лекции по тематиките: " Роля и задания на болничния санитар в хирургичния блок “, изнесена от ст. мед. сестра Слава Щерева; " Основни ограничения за предварителна защита и надзор на вътреболничните инфекции “, изнесена от хиг. мед. сестра Маринела Михайлова; " Хигиена на ръцете. Почистване и стерилизация на повърхности. Правила за другарство с пациента “, изнесена от хиг. мед. сестра Мария Богоева; " Безопасност при ръчна работа с тежести “, изнесена от инж. Стефан Калфов и " Юридически аспекти в активността на санитарите “, изнесена от юрист Владимира Костова. 

Обратната връзка от подготвените лица е позитивна, а успеваемостта на положения тест е 96%. От тези положителни резултати излиза наяве, че програмата за образование на санитарите е сполучлива и ще докара до повишение на тяхната мотивация и ангажираност към работния развой, до осъзнаване на значимостта им като част от болничния екип и до възстановяване на знанията, уменията и трудовото показване. В по-дългосрочен проект от повишението на компетентността на личния състав се чака и повишение на равнището на болничното обслужване и хигиена.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР