Раждането и акушеро-гинекологичната дейност сами по себе си са рискови.

...
</TD
>Раждането и акушеро-гинекологичната дейност сами по себе си са рискови.
Коментари Харесай

Адвокат за починалата в Русе родилка: Малко вероятно е някой да понесе наказателна отговорност 

Раждането и акушеро-гинекологичната активност сами по себе си са рискови. Това, което е по-притеснително, е неналичието на съответна грижа, на задоволително личен състав. Това не е казус, вместо да търсим конкретиката в проблема, би трябвало да погледнем огромната картина. Това съобщи в ефира на bTV юристът по здравно право Мария Петрова в коментар.

" Няма задоволително сестри, акушерки, към този момент и задоволително лекари и този дефицит е осезателен в държавните, регионалните и общинските лечебни заведения, поради години неприятно ръководство за сметка на частния бранш ", уточни тя.

" Няма правила. От години приказваме, че би трябвало да има стандарт по здравни грижи, по акушерски грижи. Но в случай че го има този стандарт, той ще изисква да кажем, че на едно поделение от 20 дами няма по какъв начин да има дежурни една или две акушерки и тогава ще лъсне още повече недостига на системата. И става по този начин, че не вкарваме нормативно правила, които да управляват, с цел да не покажем какъв брой дефекти има опазването на здравето ", сподели Мария Петрова.

Тя уточни, че се постанова " патологична наклонност – доктор разполагаем " – той си е у дома най-често и при нужда бива викан. Другата порочна процедура е да има доктор разполагаем за цяла болница, който много постоянно не е експерт в избрана област.

" Един доктор дава отговор за всички пациенти и това е всеобща процедура в провинцията. Една акушерка се грижи за 20 дами. Колкото и добросъвестна да е, няма по какъв начин да си свърши работата. Огромният проблем е неприятното ръководство. В последните 15-20 години имахме значително министри, които бяха акушер гинеколози, само че постоянно се акцентираше върху финансовия проблем, за какво да вършим повече секцио, за какво да раждаме естествено. Всъщност високият % на секциото се дължи на това, че то е планово и можем да си позволим задоволително личен състав, сподели адвокатката.

По думите ѝ, в случаи като този в Русе, законът планува минимум дежурната акушерка да бъде дисциплинарно да бъде осъдена. Ако се окаже, че неоказаната грижа е причина за гибелта на родилката, тогава към този момент може да се приказва за наказателно произвеждане и в случай че се потвърди, да понесе отговорност от 1 до 6 години.

Според юрист Петрова това е малко евентуално.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР