Проведе се церемонията по предаването и приемането на ректорската власт

...
</TD
>Проведе се церемонията по предаването и приемането на ректорската власт
Коментари Харесай

Акад. Белоев към новия ректор на Русенския университет: Предаваме управлението с изграден авторитет в национален и международен план

Проведе се церемонията по предаването и приемането на ректорската власт в заседателната зала на Ректората на Русенския университет. Ритуалът стартира с въвеждане в служба на ректора проф. Пламен Кангалов, определен безапелационно от Общото заседание на Университета на 5.12. 2023 година, заяви университета.

Изборът на Ректор беше дълга и комплицирана процедура, която стартира още през юни и приключи през днешния ден при строго съблюдаване на Закона за висшето обучение, вътрешните нормативни актове на университета и разпоредбите за издигане на претенденти и осъществяване на избори за управителни органи и длъжности, акцентира основният секретар на университета доцент доктор Таня Грозева.

Академик Христо Белоев съобщи досегашното управление на новоизбрания ректор, като му връчи тържествено знаците на ректорската власт – огърлицата, ректорския скиптър, олицетворяващ ректорското достолепие и власт, пръстена, и символичния ключ на университета.

" Русенският университет е една институция, градена 78 години, а от моя умишлен живот повече от 40 години съм в нея. В последните години говорихме за университета с три думи – мощ, достолепие и престиж. Силата и достолепието университетът има с помощта на всички наши сътрудници, преподаватели, чиновници, студенти. Авторитетът се гради в годините и желая да пожелая на проф. Кангалов и новото ректорско управление, което ще бъде определено през януари, да се акцентира на тези думи. Нека да сме горди с това, което реализираме и престижът, който има университетът, да продължи да се надгражда. И през днешния ден, предавайки щафетата на новия ректор, мощно разгадавам, че завоюваните върхове ще се отстояват и ще се върви към подчинение на последващи нови и нови. ", сподели акад. Белоев.

Той уточни, че се гордее с всичко реализирано през годините, с издигнатото и реновираното в университетския кампус, както и с положителното финансово положение и отличните акредитационни оценки. Сред най-високите достижения на университета учен Белоев уточни присъждането на статут на проучвателен университет и получаваната за три следващи години оптималната оценка от МОН за осъществяването на програмата за ръководство на висшето учебно заведение. В резултат на това университетът ще разполага с над 30 млн. лева за изследователска активност и работа по научни планове през идващия тригодишен интервал.

" Университетът е в забележително положително състояние и предаваме ръководството със завоювани много високи позиции и построен престиж както в народен, по този начин и в интернационален проект. ", акцентира още акад. Белоев.

Проф. Кангалов връчи на акад. Белоев признака на мъдростта – совата, в символ на благодарност от целия колегиум за неговото извънредно умно управление на университета, с помощта на което се реализираха голям брой амбициозни, смели и грандиозни планове, водещи към разцвет русенското висше учебно заведение.

" За мен да съм ректор на Русенския университет е чест и обвързване. Призовавам всички членове на Академичния съвет да са виновни, да работят в името и за развиването на нашия Университет. Уверявам, че ще се постарая да управлявам тази влиятелна институция със същата степен на ангажираност и посветеност, както и всички преди мен. През мандата ми на ректор на Русенския университет ще се стремя да не отстъпвам престижа и лидерската позиция на висшето ни учебно заведение, както и да диря пътища то да реализира нови високи триумфи. ", сподели ректорът проф. Кангалов.

Той изрази благодарността си към учен Белоев за неговите думи на поддръжка и положителни пожелания.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР