Проф. Мануел Кастро от Испанския университет за дистанционно обучение (UNED)

...
</TD
>Проф. Мануел Кастро от Испанския университет за дистанционно обучение (UNED)
Коментари Харесай

Пловдивският университет удостои с почетно звание професор от Испания

Проф. Мануел Кастро от Испанския университет за отдалечено образование (UNED) в Мадрид ще бъде почетен с почетното звание " Доктор хонорис идея “ на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “. Официалната гала за това ще се организира на следващия ден, 30 септември 2024 година, от 16:00 часа в Аудитория №6 на висшето учебно заведение, която се намира в постройката на Ректората на адрес " Цар Асен “ №24, заяви доцент доктор Борян Янев, заместник-ректор по интернационална активност и връзки с обществеността.

Проф. Мануел Кастро е изявен академик от международна големина. Изследователската му активност е обвързвана с инженерното обучение, по-специално в потребление на отдалечени лаборатории. Работи и в региона на енергийните технологии и на технологиите за възстановяване на качеството на живот, основно посредством датчици и компютърно зрение.

Участвал е в 60 проучвателен плана, като резултатите от тях са оповестени допълнително от 800 научни публикации. Като създател има 3 394 цитирания, 7 регистрации на интелектуална благосъстоятелност, както и издадени 59 научно-изследователски книги и 76 механически книги. Получил е 55 награди и самопризнания. Ръководител е на 29 докторанти, 16 от които се образоват през последните 10 години.

Проф. Кастро е бил част от организационния или научния комитет на към 90 конференции. В интервала от 2013 до 2014 година е първият президент отвън Северна Америка на Institute of Electric and Electronic Engineering Education Society, а от 2017 – негов почетен ръководител.

Сътрудничеството му с ПУ " Паисий Хилендарски “ стартира през 2001 година посредством взаимно присъединяване в интернационален план, съгласуван от катедра " Електроника, връзки и осведомителни технологии “ (ЕКИТ) към Физико-технологичния факултет на висшето учебно заведение в Пловдив.

Съвместната им работа продължава и с участия в редица други интернационалните планове, координирани от Пловдивския университет или от UNED в Мадрид. Заедно са създадени няколко просветителни стратегии, измежду които англоезичната магистърска стратегия " Информационни и информационни системи “, с образование в двете висши учебни заведения. Със съдействието на проф. Мануел Кастро са подписани и съглашения по Еразъм+ с действително осъществени подвижности в двата университета.

Проф. Кастро е член на съвещателния ръб на плана на ПУ " Паисий Хилендарски “ " Дигитални устойчиви екосистеми - софтуерни решения и обществени модели за резистентност на екосистемите - ДУЕкоС “. Като стратегическата научно-изследователска и иновационна стратегия за развиване на висшето учебно заведение, тя е ориентирана в региона на зелената стопанска система, екологичните решения и екосистемните услуги.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР