Проблемът с паркирането в Стария град отново разгневи пловдивчани. Те

...
</TD
>Проблемът с паркирането в Стария град отново разгневи пловдивчани. Те
Коментари Харесай

Бездушието и липсата на управленска воля превърнаха гордостта на Пловдив в паркинг

Проблемът с паркирането в Стария град още веднъж разгневи пловдивчани. Те потърсиха Plovdiv24.bg за подпомагане и ние рещихме да съберем всички гледни точки по този проблем.

Старият град е архитектулно-исторически резерват, той е една от огромните гордости на Пловдив, популяризирал го по целия свят, откъдето идват всеки ден туристи и вместо те да се любюват на неповторимите къщи, то би трябвало да внимават да не бъдат сгазени от прииждащи коли. Вчере и събота и неделя е иситнски пъкъл и  Plovdiv24.bg е разгласил материали по тематиката.

Достъпът на коли до Стария Пловдив би трябвало да бъде следен и по опция мощно стеснен. В него би трябвало да бъдат допускани с коли единствено жители, които живеят там, както и посетители на хотелите и заведенията за хранене и спедиторски коли или такива със специфичен режим, или най-малко по този начин е съгласно признатите правила. През пропусквателните пунктове те би трябвало да преминат с карта или с регистриран номер на автомобил. Разрешителните се издават от Община Пловдив.

За страдание от предоставените ни фрагменти, както и от наша персонална инспекция констатирахме, че казусът е много по-сериозен. Автомобилите, които се виждат са доста повече от разхождащите се жители. Дали се вървиш по Стария град, или пресичаш на бул. " Шести Септември " май няма изключително огромна разлика.

Екипът на Plovdiv24.bg се свърза с шефовете на Оперативна програма " Общинска защита " и " Общинска полиция ", към които директно са заложените въпроси от нашия четец.

" Взимаме ограничения незабавно ", сподели сбито основен контрольор Тодор Боюклийски, шеф на " Общинска полиция ". 

Той показа, че те нямат непрекъснат патрул в Стария град, само че при подадени доста сигнали се постанова тяхното наличие. При погрешно паркиране те могат да наложат цялостен пакет от наказания.

По думите му се планува нова организация за надзор на достъпа в резервата, както и поставянето на нови пътни знаци.

, шеф на " Общинска защита ", бе добре осведомен със случая и загатна, че към този момент е приказвал с жители.

" Общинска защита не дефинира кой да влиза и кой да не влиза. Ние нямаме тези пълномощия. Ние не дефинираме достъпа. Ние не споделяме, къде да се стопира и паркира. Правилата се основават и ние единствено ги направляваме. След като има хора с издадени карти или обезпечен достъп, ние не можем да ги спрем. ", разяснява той.

При наше питане те прецизираха, че двете институции имат правото да глобяват жители, спрели непозволено. 

Палашев не можа да даде данни, какъв брой са глобени в резервата за последните два месеца. По думите му няма избрана информация, която демонстрира тази информация.

Имаме експлицитното му заричане, че тя ще бъде основана и идващият месец ще ни даде данните от нея за август и част от септември.

Допълни, че се работи за автоматизиране на пропусквателния пункт за попречване на човешкия фактор. В план е да се отстранен картите и да се четат номерата на колите - повода е, че моментните карти доста елементарно се копират, а нарушителите не могат да бъдат санкционирани.

Потърсихме мнението на заместник-кмета по “Обществен ред и сигурност ".

Той сподели, че от него зависят единствено разрешенията за тържества в Стария град. В тях няма включено паркиране, а единствено къс престой.

" Калдъръмът не е изработен за коли, той е изработен за карети. Трябва да има рестрикции. Не може да се продължава по този начин. Г-н Чонов (заместник-кметът по превоз - бел. ред.) е инициал множество комисии и срещи от 4 години насам. Изводът е, че би трябвало да се промени наредбата. Трябва да се издаде нова заповед, само че до този миг няма тякава. Това е в неговия сектор, не в моя. Аз съм си споделил мнението. Ние работим по досегашната разпоредба, в случай че на следващия ден тя се промени, започваме по нея. ", добави още той.

Ставрев показа, че е коментиран вид, където хотелите могат да намерят паркинги за гостите си и колите да бъдат допускани единствено за разтоварване на багажа им.

Потърсихме мнението на шефа на Оперативна програма " Организация и надзор на превоза ":

" Има заповед, която лимитира използването на резервата. Това, което се получава, е в прорез с нея. Работим по нова организация, само че към момента нямаме координиран план. Изчистваме въпросите и забележките от КАТ и скоро ще означим половината част на западната страна на Стария град. Тя е най-натоварена сега. ", сподели той.

Опитахме се да се свържем със заместник-кмета по " Транспорт “, само че той не отговори на позвъняванията ни.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР