През м. май обявите за работа са се увеличили с

...
</TD
>През м. май обявите за работа са се увеличили с
Коментари Харесай

Пловдив изпревари София по ръст на обяви за работа

През м. май обявите за работа са се нараснали с 3% по отношение на предходния м. април, като техният брой в края на месеца е малко над 50 000. Това демонстрира ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger. На годишна база те са с 12% по-малко или близо с 6600 оферти по-малко по отношение на м. май 2022г. Meсец май 2022 година е с рекордно висок брой разгласи за работа – това е месецът с най-вече оферти от началото на COVID-19 пандемията до в този момент. 

Предлагане по градове

Общият брой на обявите във водещите регионални градове се е нараснал с 4%. Динамиката във всеки един от тях е, както следва: София (4%), Пловдив (8%), Варна (6%), Бургас (1%), Русе (-2%) и Стара Загора (2%).

Като дял обявите за гр. София са 41%, а в останалите градове са:  Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (5%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

В множеството браншове се регистрира растеж или опазване на равнищата на предложение на работа. Изключение прави секторът " Търговия и продажби “, в който предложенията са с 320 по-малко по отношение на предходния месец (-3%). Това е един от по-динамичните браншове в страната, при който се редуват спадове и растежи всеки месец, надлежно, следеният през последните 2 месеца спад към момента не може да бъде считан за наклонност.

Почти неосезаем спад се регистрира в бранш " ИТ “. Предложенията в него са намалели едвам с 20 през м. май (-2%). Изглежда, че систематичният спад на разгласи за работа през последните няколко месеца в този бранш е към своя край. Според анализът на JobTiger на годишна база предложенията в този бранш са намалели съвсем двойно (-47%, 3600 оферти по-малко).

При останалите браншове динамичността на обявите за работа е, както следва:   " Логистика и превоз “ (460 оферти повече, 10% ръст), " Производство “ (270 оферти повече, 4% ръст), " Строителство “ (250 оферти повече, 11% ръст), " Счетоводство, одит, финанси “ (100 оферти повече, 5% ръст) и " Маркетинг и реклама “ (60 оферти повече, 4% ръст).

Броят на предложенията в секторите " Административни и обслужващи действия “, " Хотелиерство и ресторантьорство “ и " Здравеопазване и фармация “ остава неизменен от предходния месец.

Дялово систематизиране

Дяловото систематизиране на обявите по браншове остава сходно на това в предходния месец. Водещи са секторите " Търговия и продажби “ (23%), " Хотелиерство и ресторантьорство “ (21%) и " Производство “ (14%), следвани от " Административни и обслужващи действия “ (9,8%), " Логистика и превоз “ (9,6%), " ИТ “ (8%),   " Строителство “ (5%), " Счетоводство, одит, финанси “ (4,3%), " Здравеопазване и фармация “ (4,2%),   " Маркетинг и реклама “ (3%) и " Изкуство “ (1%).

Работа от у дома

Предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа не престават да понижават. Анализът на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger показва, че те са с близо 130 по-малко през м. май, като са намалели с 3% и образуват към 3780 от всички оферти.

Разпределението на тези разгласи по браншове е: 59% в секторa  " ИТ “, следвани от " Административни и обслужващи действия “ (14%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (14%) и " Търговия и продажби “ (6%).

Като дял през м. май обявите за работа от у дома и/или отдалечена работа са намалели до 8,5% от всички разгласи. 

От началото на годината предложенията от този вид са спаднали с 23%. Както отбелязахме и в предходния разбор, главно въздействие върху динамичността на тези оферти е връзката сред тях и обявите в бранш " ИТ “, в който спадът от началото на годината до в този момент също е 23%.

На годишна база обявите за работа от у дома и/или отдалечена работа са намалели с 38%.



Обяви, подобаващи за бежанци


Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци, продължава да пораства, като през май е повишен с 9%. Общият брой на този вид разгласи е над 3300, което е 8% дял от всички разгласи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР