През 2023 г. селекцията на проекти за резидентната програма на

...
</TD
>През 2023 г. селекцията на проекти за резидентната програма на
Коментари Харесай

Проект показва визуално връзката от древността до съвременните молове в градоустройството на Пловдив

През 2023 година селекцията на планове за резидентната стратегия на Община Пловдив е ориентирана към архитектура, дълготрайни изследвания на града, неговото завещание и особености, както и към основаването на по-необичайни като форма артистични визии за него.

Проектите са планувани за реализация в края на резидентния интервал и през есента 2023 година След предварителното изследване, което Андерс Елин и Селма Боскайло направиха през юни, по своя план в Пловдив към този момент работи и вторият резидент на програмата за тази година.

Емил Урумов е самостоятелен куратор и създател, роден в Пловдив, който живее от 25 години в Париж. Той е създател на планове като “Палат Потьомкин “ (Фондация Рикар/Национална Галерия, София, 2017), “Tension Economy " [Икономика на вниманието/напрежението] (Център Парк Сен Леже, Франция, 2016), “Театър на интервенциите “ [Театр де л‘Юзин, Женева, Швейцария, 2015), “Принципът Галапагос “ (Пале де Токио, Париж, 2013).

През 2018-19 година е шеф на център за модерно изкуство BBB (Тулуза, Франция). Един от последните му планове, “Груп Шоу (по Коянискатси) “ (галерия Сал Принсипал, Париж, 2023) е обвързван с отзвука на екологичните въпроси в областта на изкуството. Неговите проучвания и ползи включват политическата същина на изложбените пространства, контекстуални и “ситуирани “ изложбени формати, понятието за “полезна стойност “ в изкуството, вероятните проходи сред функциите на куратора и създателя. Той работи също по този начин по планове, свързващи кураторски метод с практиката на документално-концептуална снимка.

Проектът на Емил Урумов Learning from Plovdiv [Учейки се от Пловдив] е въодушевен от книгата Learn ing from Las Vegas, едно проучване на архитектурен случай, считан за жалон на пост-модернизма. Проектът цели да създаде образен разбор на взаимовръзката сред извънредно разнообразните архитектурни и градоустройствени пластове на Пловдив, от древността до актуалните молове.

Подходът на Емил Урумов синтезира кураторски, теоретични, художествени и фотографски умения. Крайният резултат е планувана галерия, която следва да се покаже в Пловдив, София, а по-късно и във Франция. Авторът си е сложил за цел да създаде забележителна серия от изображения с архитектурни и социо-икономически оттенъци, на кръстопът сред документалния артефакт и художествената творба.

Среща с Емил Урумов в Пловдив, на която той ще показа работата си по този и други свои планове, следва при започване на септември.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР