През 2023 г., русенци отново ще станат свидетели на София

...
</TD
>През 2023 г., русенци отново ще станат свидетели на София
Коментари Харесай

София Филм Фест отново гостува в Русе, а входът е свободен

През 2023 година, русенци още веднъж ще станат очевидци на " София Филм Фест на път в Русе “.

Фестивалът ще представи на русенската публика изключително богата стратегия от български и международни филми. 10-ото юбилейно издание на кино фестивала ще се организира в границите на три дни – 10, 11 и 12 ноември в зала " Европа “ на Доходното здание. Събитието се провежда от Арт Фест/София Филм Фест и Община Русе, като част от плана " Операция Кино 2023 “ с поддръжката на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд " Култура “.

Програмата започва на 10 ноември /петък/ в 18 ч. с прожекция на най-новия документален филм на Костадин Бонев " Оловният боец “. Лентата е отдадена на поета Александър Петров, чиито стихове звучат онлайн и до през днешния ден в репертоара на десетки обичани български групи и реализатори като " Тангра “, " Сигнал “, " Фактор “, Д2, Кирил Маричков, Стенли и доста други, пишат на уеб страницата на Община Русе.

Вторият филм в първата фестивална вечер - най-новата лента на световноизвестния режисьор Фатих Акин – " Рейнско злато “, е с начален час 20:30. Съдбата на Хатар, един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж, стои в основата на кино лентата.  Сценарият е по претекстове на автобиографичния разказ на рапъра " Всичко или нищо: Светът ни принадлежи “

На 11 ноември /събота/ от 16 ч. е включена една специфична прожекция на най-новия документален филм на режисьора Милена Кънева  " Ето къде си в млякото на фантазиите ". Филмът е фокусиран върху същността на изобретателния развой на актуалния образен актьор Михаил Михайлов, представяйки работата му върху основаването на българския павилион за 59-ото издание на Венецианското биенале на изкуствата през 2022 г.  

Вторият фестивален ден - 11 ноември, продължава в 18 ч. с документалния филм на Николай Василев " Ваклуш “. 

Николай Василев персонално ще се срещне с публиката в Русе и ще бъде разполагаем за диалог след края на прожекцията.

Съботната кино вечер на 11 ноември, с начален час 20:30, ще зарадва почитателите на френското кино с " Двете страни на острието “ на именития френски режисьор Клер Дени. Филмът, притежател на Наградата за постановка " Сребърна мечка “ на Берлинския кинофестивал през 2022, е основан по романа на Кристин Анго " Повратна точка в живота “, като Клер Дени е съсценарист дружно с Анго. Главните роли се изпълняват от звездите Жулиет Бинош и Венсан Линдон, които са известни измежду публиката в целия свят и предизвикат интереса на феновете на европейското кино. Двамата влизат в функциите на влюбена двойка, която последователно навлиза в сериозна рецесия на връзките, след непредвидената интервенция на някогашен най-хубав другар и ухажор от предишното.

В третата фестивална вечер, 12 ноември /неделя/, от 18 ч. ще бъде показан един емблематичен български филм от началото на хилядолетието – " Изпепеляване “, на режисьора Станимир Трифонов. 

Режисьорът Станимир Трифонов ще бъде спрециален посетител на публиката в Русе и ще беседва със феновете след кино лентата.

Финал на " София Филм Фест на път в Русе “ за 2023 година ще бъде подложен на 12 ноември от 20:30 часа с " Лука “ – най-новата творба на носителката на " Златен лъв на бъдещето “ Джесика Удуърт. Филмът е въодушевен от шедьовъра на Дино Будзати " Татарската пустиня “. 

В рамките на 10-ото издание на " София Филм Фест на път в Русе “ е готова и специфична стратегия за деца, която продължава традицията с представянето на провокиращи размисъл европейски анимации, предопределени за цялото семейство.

На 11 ноември /събота/ от 11 ч. дребни и огромни киномани ще могат да се насладят на " Пътешествието на принца “, разказано посредством рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. 

В съботния ден в 12:45 ч. най-малките ще могат да се включат в специфична работилница по анимация, организирана от София Филм Фест в партньорство с " Little Makers “. Събитието ще продължи до 14:30 ч. и е предопределен за млади киномани сред 7 и 12 години. Героите на кино лентата ще оживеят с помощта на гения на дребните аниматори и техните учители във фоайето на Доходното здание.

На 12 ноември /неделя/ в 11 ч. стартира прожекцията на " Титина “. Филмът е чудесна анимационна история на режисьора Кайса Нес, която споделя за едно именито куче и неговия собственик Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от ХХ век. Копродукцията сред Норвегия и Белгия е въодушевена от действителните събития от преди век – фамозният откривател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Италианският фен на завършения взима със себе си Титина и се причислява към експедицията, запътила се към едно от най-интригуващите, неразучени кътчета на Земята. Походът е сполучлив, а тази случка е пресъздадена през погледа на едноименното куче. Филмът е озвучен на български език и е подобаващ за всевъзможни възрасти, като е приспособен и за незряща аудитория.

От 12 ч. на 12 ноември /неделя/ София Филм Фест и VR Lab BG предоставят  опция на искащите да се допрян до триизмерните облици, които описват разнообразни истории. Благодарение на VR-прожекции във фоайето на Доходно здание любопитните ще могат да видят късометражни филми, като този спомагателен акцент във фестивалната стратегия ще продължи до 17 ч.

Всички събития от фестивалната стратегия са с вход свободен.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР