Потребителските кредити са добър финансов механизъм, когато не ни достигат

...
</TD
>Потребителските кредити са добър финансов механизъм, когато не ни достигат
Коментари Харесай

Какви права имат домакинствата при теглене на потребителски кредити

Потребителските заеми са добър финансов механизъм, когато не ни доближават средства за значим план като закупуване на нов автомобил или ремонт на жилището. Всяка банка сама дефинира условията си за тези артикули, само че все пак съществуват някои общи правила, касаещи всички финансови институции и семейства. Основната информация, на която всяко физическо лице има право при усвояването на такива средства, може да се разпредели в три точки. Нека забележим кои са те.

Право на информация

Финансовата институция е длъжна да даде в писмен тип цялата информация по отношение на предлаганата услуга, освен това безплатно. Обикновено се употребява общоприет европейски формуляр, като в него има тъкмо открито наличие. То следва да включва изискванията по контракта, копие на които могат да бъдат декларирани авансово. Задължително е всичко да бъде разказано на понятен и наличен език.

За да не бъдем голословни, ще дадем за образец уеб страницата на, където са оповестени изчерпателни отговори по всички въпроси, отнасящи се до услугата потребителски заем. Освен че изискванията им са разказани съответно, съществува и спомагателен раздел с постоянно задавани въпроси, ако има някакви неясноти.

Обърнете внимание, че тази информация не е предоставена инцидентно. Ваше обвързване като кредитополучател е да се осведомите за предлаганата услуга и в случай че се постанова, да отправяте въпроси към институцията. Трябва да се поинтересувате за общите разноски по заема и крайната сума за връщане преди приключване на контрактувания интервал. Освен това е във ваш интерес да разберете дали и по кое време кредиторът може да трансформира лихвения %.

И последно, само че не на последно място, е значимо да проучите изискванията за предварително преустановяване на контракта - дали в него попадат някакви наказателни лихви, обвързани с тази точка. Добрата вест е, че множеството банкови и небанкови институции не начисляват такси за предварително погасяване на отговорности.

Друга информация, която кредиторът би трябвало да даде обществено на интернет страницата си, е настоящият размер на лихвените проценти, с които работи. След подписване на контракта той не може да трансформира едностранно методологията, по която се дефинира референтният лихвен %.

Право на предварително погасяване на потребителски заеми

Всеки кредитополучател има право на отчасти или изцяло предварително погасяване на заема си без да дължи обезщетение. Изключение вършат разноските, които банката е направила към обществени административни органи - да вземем за пример за инспекция на платежоспособност.

Също по този начин лицето има право на отвод от подписания контракт в границите на 14 календарни дни, срокът за който стартира да тече от датата на подписване на контракта. За всичко това не дължи неустойки и може да не показва причина за отхвърли. Задължително е клиентът да изрази в писмена форма желанието си да разтрогне съглашението преди приключване на 14-дневния сро к.

Имайте поради, че даже и при отвод от контракта е допустимо да дължите рента от датата на асимилиране на заема до датата на връщане на главницата. Както и всеки различен проблем, това следва да бъде разказано в контракта.

След това би трябвало да върнете сумата по усвоения заем не по-късно от 30 календарни дни от попълване на уведомлението за отвод от контракта.

Право на подаване на възражения и тъжби по контракт за потребителски заеми

Последната точка е обвързвана с правото на кредитополучателя да задейства процедури по разрешаване на разногласия, зародили по отношение на подписания контракт (ако има такива, схваща се).

Желателно е всяка кредитна институция да обезпечи опция на клиентите си да подават възражения и тъжби по техните контракти за потребителски заем. След това тя би трябвало да даде документално съобщение по отношение на решението си по дадената тъжба в границите на 30 дни.

Ако компанията не отговори в посочения период или заради някаква причина отговорът не е приемлив, физическото лице има право да отнесе казуса до Комисията за отбрана на потребителите. Те от своя страна излизат със мнение по въпроса до 30 дни.

Ако и това не помогне, клиентът има право да заведе правосъден иск против компанията, отпуснала потребителския заем. В него би трябвало да приложи всички налични документи, както и връзката, извършена досега с кредитора. Добре би било да се даде противоположна квитанция или входящ номер от компанията като доказателство за отправената тъжба.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР