Поскъпването на хранителните стоки продължава. Това сочи индексът на тържищните

...
</TD
>Поскъпването на хранителните стоки продължава. Това сочи индексът на тържищните
Коментари Харесай

Шефът на борсата в Първенец обясни защо доматите и краставиците са поскъпнали с толкова много

Поскъпването на питателните артикули продължава. Това сочи показателят на тържищните цени. От началото на годината нивото му скочи с съвсем 7 на 100. Според шефа на най-голямата зеленчукова борса в Южна България край село Първенец Илия Гатев надценките са доста ниски.

По думите му 5 лв. е цената на едро на идващите оранжерийни домати и краставици.

" 1 лев по-скъпи са приблизително на кг в сравнение с предходната година. До месец ще имаме естествени цени и повече продукция ", счита Гатев.

" Много от търговците продават с надценка 20 стотинки на кг, което не усилва цените за крайния консуматор. Извън тържището могат да се търсят съмнения за далавера. От 2020 година сме в рецесия, откогато се подвигнаха цените на горивата. Много от търговците натрупаха загуби, това се отразява през днешния ден, когато сме стигнали равнища на инфлацията от 20%. Българската стока е с по-високи цени, само че тя към този момент е и дефицитна. По-скъпи са най-много доматите и краставиците, само че това се дължи на растежа в цените на торове и препарати, електрическа енергия, горива и заплати ", изясни той пред Nova News.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР