Подобряване на правилата за доставките по хранителната верига и гарантиране

...
</TD
>Подобряване на правилата за доставките по хранителната верига и гарантиране
Коментари Харесай

Министър Вътев: Разработват се текстовете на законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни с бранша

Подобряване на разпоредбите за доставките по хранителната верига и гарантиране на заслужено систематизиране на добавената стойност сред участниците в нея е главната цел на подготвяния законопроект за веригата за доставки на аграрни артикули и храни. Идейната идея е създадена, като през вчерашния ден завърши публичното разискване на консултационния документ, с който започва публично работата по законопроекта. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните по време на работна среща в Министерство на земеделието и храните с представители на браншови организации на производители, преработватели и търговци, която е част от процеса по създаването на плана на Закон за веригата за доставки на аграрни артикули и храни.

Получени са бележки от 10 организации и следва създаване на самите текстове на закона, като в процеса ще вземат участие и представителите на сектора. Всеки, който е част от тази верига знае, че в нея има дисбаланс, уточни още министърът. Той осведоми за  направения от Европейска комисия документ " Non Paper “, с който се дефинира краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения за възобновяване на салдото по агрохранителната верига в унисон с задачите на подготвяния проектозакон.

Изпълняваме уговорката, който сме поели да разработим и обсъдим подобен документ, напомни от своя страна и заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, като към този момент има прогрес по идейния план, поради на това, че по агрохранителната верига има доста и разнообразни елементи, които следва деликатно да се проучват и разпишат. Той даде образец със покупко-продажбите сред първичните производители, така наречен първи продавачи и първите купувачи по агрохранителната верига, които са основни за реализацията. Документът следва да се приведе съгласно новия документ на Комисията, като този развой ще тече редом, уточни още заместник-министърът.

Законопроектът няма да повреди ползите на никоя от заинтригуваните страни, увери министър Вътев, като смисълът и задачата му е да отбрани ползите на производителите. В хода на полемиките стана ясно, че с документа се търси реализиране на баланс и бистрота в комерсиалните връзки сред другите оператори. Цели се също възстановяване на проследимостта и информираността, включително и за потребителя. Насърчава се и използването на положителни търговски практики с оглед повишение на успеваемостта и конкурентоспособността на земеделското произвеждане и производството на храни при спазването на разпоредбите за конкуренция. От сектора сложиха въпроса и тематиката за сдружаването, като част от решението на огромна част от проблемите. Министър Вътев напомни, че няма среща, на която тази тематика да не се слага като основна за земеделския бранш у нас, доколкото външната конкуренция на нашия пазар е добре проведена в кооперативи. Той уточни, че това са дълготрайни процеси, които са в ход и изискват проактивност от страна на всички по веригата. 

Имате цялостната ни поддръжка, показаха представители на организации на производители на земеделска продукция от Българска земеделска камара, Браншовата камара " Плодове и зеленчуци “ и Националната асоциация на млекопреработвателите Светлана Боянова, Цветан Цеков и Георги Хаджийски. Те потвърдиха безапелационните си възторженостти за правенето на проектозакона. Останалите участници, представители на хранителната промишленост и комерсиалния отрасъл потвърдиха готовността си да вземат участие в процеса на разискване на текстовете на плана.

На срещата стана ясно, че следва разискване на нуждата от обособяване на част от текстовете в Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, където водеща институция ще бъде Комисията за защита на конкуренцията.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР