По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) в област

...
</TD
>По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) в област
Коментари Харесай

Ето кои са най-ниско платените работници в Пловдивска област

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) в област Пловдив, наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на септември 2023 година са 227.7 хиляди, като понижават с 1.6 хиляди или 0.7% по отношение на края на юни 2023 година. Спрямо края на второ тримесечие на 2023 година най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия: " Операции с недвижими парцели “ - с 9.4%, " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - с 4.0% и " Други действия “ - с 2.4%.

Най-високо средномесечно трудово заплащане през трето тримесечие на 2023 година са получили наетите лица по трудово и служебно правно отношение в икономическите действия:

" Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - 4 278 лева, " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - 3 306 лева и " Образование “ - 2 309 лв..

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите действия: " Хотелиерство и ресторантьорство “ - 1 098 лева, в " Административни и спомагателни действия “ - 1 115 лева и " Селско, горско и рибно стопанство “ - 1 180 лв..

Най-голямо понижение на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е записано в дейностите " Административни и спомагателни действия “ - с 4.5%, " Транспорт, депозиране и пощи “ - с 3.2% и " Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 2.3%. В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите " Преработваща индустрия “ - 31.2%, " Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “ - 14.6% и " Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - 9.0%.

В края на септември 2023 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение са с 3.0% повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година, като най-голямо нарастване на наетите се следи в икономическите действия " Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 24.3%, " Операции с недвижими парцели “ - с 19.0% и " Селско, горско и рибно стопанство “ - със 17.2%.

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата, в област Пловдив, през трето тримесечие на 2023 година в публичния бранш нараства с 14.3%, а в частния бранш - с 15.9%. По размер на междинната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2023 година

Пловдивска област продължава да заема шесто място измежду 28-те области в страната. С най-висока междинна месечна работна заплата е област София (столица) - 2 722 лева Средната месечна работна заплата за страната е 2 000 лева - с 264 лева или 15.2% по-висока от тази за област Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР