Пловдивският апелативен съд увеличи присъдата на Ваклин Хъмчев, обвинен за

...
</TD
>Пловдивският апелативен съд увеличи присъдата на Ваклин Хъмчев, обвинен за
Коментари Харесай

Апелативният съд в Пловдив увеличи присъда за смърт на пътя

Пловдивският апелативен съд усили присъдата на Ваклин Хъмчев, упрекнат за гибелта на трима души при злополука на пътя Пловдив – Пазарджик. Новото наказване е 8 години отнемане от независимост и 9 години отнемане от удостоверение за правоуправление, предава Plovdiv24.bg .

На 13 май 2019 година Ваклин Хъмчев управлявал влекач " Скания “ с полуремарке " Шмитц “ по път I-8 от Пловдив за Пазарджик. Объркал отбивката за село Цалапица и дал на заден ход. При маневрата блъснал движещият се към него лек автомобил БМВ и на място умират трима младежи – на 22, 23 и 32 години.

С присъда от 21.11.2021 година Хъмчев е приет за отговорен от Пловдивския областен съд за това, че при ръководене на моторно транспортно средство - влекач с марка " Скания “, е нарушил разпоредбите за придвижване и по несъобразителност е предизвикал гибелта на трима мъже, заради което е наказан на 5 години отнемане от независимост. Съдът го признава за почтен в това казусът да е изключително тежък и го оправдава по обвиняването в тази му част. Подсъдимият е лишен от правото да ръководи МПС за период от 5 години и 6 месеца.

Срещу по този начин постановената присъда са подадени тъжби от подсъдимия и частните обвинители в Пловдивския апелативен съд, който променя присъдата, като я понижава с една година и става 4 години отнемане от независимост, а срокът на наказването " отнемане от право да се ръководи моторно транспортно средство “ също е понижен на 5 години.

В следствие Върховен касационен съд анулира решението на Апелативния съд и го връща за ново разглеждане от нов състав от стадия на правосъдното съвещание. Адвокатите на околните на починалите младежи желаеха ефикасна присъда от 12 години и половина. Защитата на подсъдимия посочи в пледоарията си, че гибелта на младежите е вследствие на съпричиняване на тежкия случай, защото колата им се е движела с повече от 30 км/ч над позволеното за съответния сектор.

Съдебният състав през днешния ден се произнесе, че Хъмчев, в нарушаване на Закона за придвижване по пътищата, е предизвикал по несъобразителност гибелта на три лица, което е изключително тежък случай. Подсъдимият остава с мярка " парична гаранция “ в размер на 5000 лв.. Присъдата може да се апелира в 15-дневен период пред Върховен касационен съд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР